Токът поскъпва поне с 3% от есента

По-малко от 10 дни след като енергийния регулатор увеличи цената на тока с 2%, за да субсидира НЕК, вчера стана ясно, че от 1 октомври цената ще бъде повишена поне с още 3%. „Това изменение на енергията, което сега направихме, беше едно заздравяване на НЕК. Всичките тези приходи няма да отидат в ЕРП-тата, а ще бъдат съсредоточени само да поемаме дефицита. Ние направихме 5-годишен план, в който приходите ще бъдат 1 милиард лева“, заяви членът на ДКЕВР Илиян Илиев пред БНТ. По думите му е възможно от есента цената да се актуализира с 3%, „защото и след сегашното увеличение НЕК ще продължи да трупа дефицит.

Илиев припомни, че ДКЕВР е внесла две жалби до Европейската комисия, с които иска да се намеси в дългосрочните договори с „Марица-изток“ 1 и 3, както и със зелените централи, чийто ток се изкупува на преференциални цени. По думите му двата американски теца получават нерегламентирана държавна помощ и това противоречи на Третия енергиен пакет. И двете споразумения с централите обаче са подписани преди България да стане член на ЕС, т.е. преди да влязат в сила правилата на общия енергиен пазар. „Според нас ЕК е длъжна да отговори на нашите жалби“, добави Илиев.

Според бившия министър на икономиката Трайчо Трайков обаче поскъпването на тока няма да реши проблемите в енергетиката. „Секторът у нас е добре развит и балансиран, но основният проблем в него е финансов. Реалното поскъпване на електроенергията е с около 50%, което няма как да бъде издържано от потребителите“, заяви той пред ТВ7.

Работодателите, от своя страна, виждат решение на проблемите на бизнеса в налагането на мораторуим върху решенията на комисията. Зам.-председателят на БСК Камен Колев предупреди, че големите потребители на ток готвят протести срещу новите цени, които бяха увеличени и за компаниите.

В същото време в късния следобед вчера депутатите в комисията по енергетика опитаха, но не успяха да се съберат на първо заседание от около два месеца насам. Те трябваше да обединят промените в Закона за енергетиката, свързани с подаването на некачествен ток, и тези, касаещи морската част на газопровода „Южен поток“, в едно общо предложение. Това така и не се случи, тъй като в залата присъстваха само двама от депутатите – председателят Рамадан Аталай и депутатът от БСП Красимир Янков. Минута след като заседанието бе отменено поради липсата на кворум, в залата влетяха и няколко червени депутати, които чинно заеха местата си, макар от това вече да нямаше смисъл.

ИНТЕРЕС

Швейцарска енергийна компания има интерес да купи част от дълговете на НЕК, като впоследствие влезе като акционер в дружеството. В момента задълженията на НЕК са 2.9 млрд. лв. и продължават да се трупат. Затова и управляващите са се спрели на схемата „дълг срещу собственост“. Но на практика това означава скрита приватизация, обявиха вчера от КТ „Подкрепа“. Министерството на икономиката отрече информацията. От там заявиха, че подобни разговори не са водени, и напомниха, че дружеството има стратегическо значение за сигурността на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *