Новото жито тръгва от 150 лева за тон

Цената скача заради доброто качество и по-ниските добиви

Цената на пшеницата от новата реколта ще тръгне по 150 лева за тон, съобщиха за „Стандарт“ източници от бранша. Миналата година при стартирането на кампанията тон зърно е вървял между 120 и 140 лева. Причината за увеличението е очакваното по-добро качество на тазгодишната реколта. Освен това добивът за 2006-а ще бъде по-малък. За миналата година е бил 3,5 млн. т, а през тази се очаква да е 3,1 млн.

Количеството е достатъчно за нуждите на страната, даже около 1 тон ще остане за износ, каза шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Според него борсовите цени на житото може да стигнат и до 170-180 лева на тон. От там обаче минават малък процент от сделките.

Нашето жито ще е с по-добро качество от това на конкурентите ни от Черноморския басейн, прогнозират брокери от ССБ. В Русия и Украйна голяма част от реколтата е похабена заради нечуваните студове през зимата. Там цената е паднала с $5 през последните месеци до $118 за тон. В Украйна очакват добив от 5 млн. т жито.

В момента в САЩ пшеницата върви по $138 за тон, във Франция – $139, а в Германия – $135, казаха от ССБ.

Цената на царевицата също се вдига заради недостига на фураж. Тя е 240 лева за тон, а през зимата е била 120. Сега цената се стабилизира, а много от стопаните я задържат на склад, за да видят новата реколта и да се ориентират, казаха от ССБ.

Боряна Колчагова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *