Спокойствие на пазара преди заседанието на Федералния резерв

Азия

Както повечето основни валути, японската йена не промени значително стойността си по време на вчерашната търговия. Продължиха коментарите относно скандала с управителя на Централната банка, Тошихико Фукуи. За негово съжаление изглежда, че и жена му е участвала в инвестициите в акции в компанията Мураками, а същевременно и министър-председателят, Коизуми, отслаби подкрепата си към оставането му на поста. Общественото мнение вече също е „за” оставката на Фукуи, като 67% желаят неговото напускане според проведено национално допитване.

В подкрепа на йената бяха направените коментари от члена на Bank of Japan, Мизуно. Според него инфлационните прогнози на Централната банка ще се окажат прекалено консервативни и ще трябва да бъдат променени, особено след последните движения на фондовите пазари. В ранните часове на днешната азиатска сесия бяха съобщени и важните данни за продажбите на дребно в Япония през месец май. Отчетен бе годишен ръст от 0.1%, което значително надхвърли пазарните прогнози за спад от 0.6%. На месечна база спрямо април секторът е отбелязал скок с 0.6%, както бе съобщено от Министерството на икономиката, търговията и индустрията. Тези новини помогнаха на йената да започне силно деня, като котировките й спрямо долара се утвърдиха близо до 116.00.

Европа

Очакваните данни от германския IFO-индекс на потребителското доверие за месец юни значително надхвърлиха прогнозите, като индикаторът дори достигна най-високите си стойности за последните 15 години. Това потвърди мненията, че силният скок на индекса в Белгия и Световното първенство по футбол в Германия ще помогнат за повишаване на оптимизма в бизнес сектора.

В Италия също бе отчетен ръст на бизнес доверието, което бе 13 поредно повишение на индикатора. След направените позитивни коментари в понеделник от членовете на ЕЦБ, Мерш и Куодън, вчера към тях се присъединиха и Гарганас, и Хърли. И двамата подчертаха отново съществуващите инфлационни рискове, като Николас Гарганас дори добави, че ЕЦБ няма причина, за да не обмисли и евентуално повишаване на лихвата с 50 базисни пункта. Така единната европейска валута продължи да получава подкрепа от коментарите на официалните лица от Централната банка. Това затвърди пазарните прогнози за минимум две лихвени повишения в еврозоната до края на текущата година. Все пак, тъй като наближава важното заседание на Федералния резерв, към момента тези позитивни изказвания не водят до значително повишаване на стойността на еврото, но след пресконференцията в четвъртък, фокусът на инвеститорите отново ще се обърне към фундаменталните новини от еврозоната.

Британският паунд се представи по-слабо на пазара спрямо еврото и долара, най-вече поради неутралната монетарна политика на Английската централна банка, която ярко контрастира на тези от Федералния резерв и ЕЦБ. Единствената фундаментална вест от Острова вчера бе за одобрените ипотечни кредити през месец май. След добрите вести за цените на имотите в понеделник и вчерашните данни не разочароваха пазара, отчитайки ръст от 81.300, след 64.710 от предходния месец. Това потвърди общото възстановяване на пазара на жилища във Великобритания. Все пак за момента по-силен фактор в представянето на кабела ще бъде доларът, като тази тенденция ще се запази и до очакваното заседание на Фед-а.

САЩ

Вчерашната търговия премина спокойно за долара, като преди началото на американската сесия зелените пари се търгуваха в изключително тесен рейндж от приблизително четвърт фигура, както срещу европейските валути, така и спрямо йената. Вероятно спокойствието на пазара, при незначителни колебания на котировките, ще се запази и днес, особено с оглед на липсата на важни фундаментални новини от САЩ.

Вчерашните новини за потребителското доверие и продажбите на съществуващи домове бяха изцяло в подкрепа на долара. Данните от сектора на недвижимите имоти отчетоха понижение на продажбите от 6.75 млн. до 6.67 млн., но това бе значително над предварителните прогнози. Индексът на потребителското доверие пък отчете повишение от 104.7 до 105.7, главно поради понижението в цените на петролните продукти. Изглежда, че през настоящата седмица единственото събитие, което може да „извади” пазара от консолидационните движения е очакваното заседание на Федералния резерв. Но, тъй като то със сигурност ще доведе до силно волатилни движения, голяма част от инвеститорите предпочитат да останат извън пазара преди очакваните важни коментари. От друга страна трябва да се има предвид, че изразената позиция от Фед-а може да даде началото на тенденция, която да се запази през идните седмици. Поради тези причини може да се очаква, че и днес обемите на търговия ще останат ниски, при тесни колебания на котировките.

Технически анализ

EUR/USD

Open – 1.2579, High – 1.26175, Low – 1.2561, Close – 1.2577

Основната валутна двойка завърши вчерашния ден при относително непроменена стойност. Търговията се водеше в много тесни граници, като дневният рейндж едва прехвърли половин фигура. При възходящото си движение кросът премина над следващата фигура на 1.26, но не успя да атакува първата важна съпротива на 1.2651 (50% от годишната вълна 1.3665-1.1636). Така това ниво и днес запазва важността си при евентуално поскъпване на еврото, като пробив над тази зона ще бъде възпрепятстван и от 55-дневната (на 1.2637 с възходяща тенденция) и 21-дневната МА (1.2662 с низходяща тенденция), приближаващи 1.2651. Останалите дневни съпротиви са 1.2705 (23.6% корекция на движението 1.1823-1.2979) и 1.2730 (50% от низходящото движение 1.2977-1.24765, като зоната е затвърдена от дъна на 1-часова графика). При по-успешно представяне на долара днес, съответните подкрепи за еврото ще бъдат при 1.2537 (38.2% от споменатото движение 1.1823-1.2979, като зоната е подкрепена и от важното дневно дъно на 1.2529), психологическата граница 1.2500 и дългосрочното техническо ниво на 1.2411 (38.2% от низходящата дългосрочна вълна 1.3665-1.1636).

Съпротива 1.2651 1.2705 1.2730

Подкрепа 1.2537 1.2500

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *