Ново доказателство, че икономиката на Япония се подобрява

Индексът на водещите индикатори за Япония, който е един от най-точните ориентири за развитието на икономиката, се повиши за трети месец през май. Това загатва, че кризата във втората по големина икономика е започнала да губи своята сила и тя може да отчете ръст още през второто тримесечие на тази година.
Показателят се повишава до 77% през май спрямо ревизираната надолу стойност от 76,2% за април. Данните на Министерския съвет оправдаха пазарните очаквания. В същото време индексът на съвпадащите индикатори се повиши до 86,9% през май спрямо 86% през април.
Двата индекса представляват съвкупност от определени икономически индикатори, които показват текущото състояние на икономиката, както и посоката на нейното развитие през следващите няколко месеца.
Миналата седмица стана ясно, че индустриалното производство в Япония се повишава за трети месец през май като отчита ръст от 5,9% на месечна база. Данните на Министерството на търговията показаха, че това е най-силното повишение в рамките на един месец от 1953 г. досега.
Индексът на бизнес доверието се увеличи за първи път за последните девет месеца, а в същото време активността в сектора на услугите отчете първи ръст за последните три месеца.Индексът на съвпадащите индикатори отчете първия си ръст за последната година през април, което също се тълкува като знак, че рецесията в страната може би е към своя край.
Икономисти, интервюирани от Bloomberg, са на мнение, че японската икономика е отчела ръст от 2,3%на годишна база за периода април – юни, което би бил първия ръст за последната година. През първото тримесечие на годината тя се сви с рекордните 14,2% на годишна база, а безработицата достигна 5,2% през май.
Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви днес, че износът и индустриалното производство са достигнали повратна точка, но свиването на инвестициите и нарастването на безработицата продължават да бъдат заплаха за икономиката. Последната оценка на Японската централна банка за икономическото развитие се подобрява за всички девет региона на страната, което не се е случвало от началото на 2006 г.
Японската йена поскъпва с близо 0,9% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 11:20 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,27 йени. За последните три месеца йената е поскъпнала с общо 5,5% спрямо долара и с 1,8% спрямо еврото.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *