Цената на петрола падна до 65 долара за барел

Цената на петрола падна до най-ниското си ниво за последните пет седмици въпреки военните размирици в Нигерия, които доведоха до нови атаки над ключови петролопроводи в страната. Поскъпването на щатската валута и засилването на очакванията, че икономиката ще остане слаба през следващите месеци, станаха причинa за днешния спад на цената.
Движението за освобождение на делтата на Нигер, което е най-голямата военна групировка в Нигерия, заяви, че е взривило ключови петролопроводи на Chevron Nigeria и Shell.
Военните атаки в района на делтата на река Нигер, където се добива голяма част от петрола на страната, са съкратили износа на суровината с над 20% от 2006 г. Нигерия е най-големият производител на суров петрол в Африка и петият най-голям доставчик на черното злато за САЩ.
Петролните фючърси с доставка през август поевтиняха с 2,08 долара, или 3,1%, до 64,65 долара за барел на борсата в Ню Йорк, което е най-ниското ниво от 29 май, по данни на Bloomberg. Към 9:15 ч. българско време американският лек суров петрол поевтинява с 2,2% до 65,28 долара за барел.
Търговията в четвъртък (последната сесия на миналата седмица) приключи на ниво от 66,73 долара за барел. Причина за това станаха лошите данни за състоянието на пазара на труда в САЩ и за покачването на безработицатадо 9,5% през юни.Това е най-високото ниво от август 1983 г. досега.
Данните на енергийното министерство в САЩ разкриха, че дневното потребление на петрол намалява с близо 6% за четирите седмици до 26 юни в сравнение със същия период на миналата година.Черното злато поевтиня с близо 5% в рамките на изминалата седмица.
Брентът поевтинява с 0,6% до 65,23 долара за барел в електронната търговия на петролната борса в Лондон. Малко преди това цената се понижи с 1,6% до 64,58 долара за барел.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *