Ново понижение в цената на суровия петрол

Цената на суровия петрол в Азия продължи да се понижава в сряда благодарение на напредващото възстановяването на производството в Мексиканския залив, нарушено от урагана Катрина.

Инвеститорите обаче отново са притеснени поради задаващата се нова буря край бреговете на Флорида.

Междувременно Chevron публикува доклада си за щетите, нанесени от Катрина. Повечето от крайбрежните съоръжения на компанията не са сериозно засегнати, но са нужни няколко дни, за да се установи кога най-голямата й рафинерия в района ще започне отново работа.

От групата заявиха, че седмица след преминаването на урагана са достигнали 45% от производството си.

Цената на суровия петрол с доставка през октомври падна с 38 цента до 65.58 долара за барел при сутрешната търговия в Сингапур. В Ню Йорк при затварянето понижението беше с 1.67 долара до 65.90 долара за барел.

На NYMEX цената на суровината е с повече от 5 долара под нивото си от 70.85 долара, достигнато на 30 август, но все още остава с около 50% по-висока отколкото преди година.

Очаква се седмичният доклад за запасите от петрол в САЩ, който ще бъде публикуван в четвъртък, да покаже спад в запасите, заради нанесените от Катрина щети върху основни за страната петролни съоръжения.

Анализатори очакват запасите на петрол да паднат с 6.8 млн. барела за седмицата до 2 септември, а тези на бензин – с най-малко 3 млн. барела. Производните на петрола според анализаторите ще паднат с 1.5 млн. барела.

Бензинът падна с 1 цент до 2.0375 долара за галон, а горивото за отопление – с 2 цента до 2.0285 долара.

Природният газ се търгуваше на цена от 11.62 долара за 1 000 куб. метра, надолу с 3 цента. Според специалисти бурята ще окаже най-дълготрайно въздействие върху пазара на природен газ в Северна Америка.

Повече от 4 млрд. кубични метра дневно, или 42%, от производствения капацитет на природен газ в района е все още затворен, а от 26 август са загубени 67.6 млрд. кубични метра добив.

В сряда Националният център за ураганите на САЩ предупреди за зараждането на нова буря край бреговете на Флорида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *