Нов данък за луксозните коли в Китай

В Китай беше въведен допълнителен данък от 10% за луксозните коли с цени над 1,3 млн. юана (189 000 долара). Новата мярка засяга автомобили от различни марки, сред които са „Ферари“, „Бентли“, „Астън Мартин“ и „Ролс-Ройс“.

 

Китайските власти обясняват новата мярка като действия срещу демонстрирането на богатство, каквото вече съществува и чрез други луксозни стоки. Китай е сериозен пазар за производителите на луксозни автомобили. От китайското министерство на финансите казват по случая, че новият данък има за цел „определяне насоката към рационално потребление и стимулиране намаляването на вредните емисии от енергоспестяващи автомобили“.

Данъкът влиза в сила от днес, въпреки че наблюдатели казват, че е малко вероятно да се превърне във възпиращ фактор за супер богатите сред китайците. Китайският президент Си Цзинпин е направил кампанията си срещу корупцията централен елемент в неговата правителствена програма, и е насочил действията против разходите за лукс като част от това.

Управляващата комунистическа партия въведе от днес и нови правила и ограничения за представителите на тази политическа сила, чрез които да бъде избегната „помпозност“ от тяхна страна. Високопоставените представители трябва да „пътуват без помпозност, да се сведе до минимум влиянието върху обществения живот, да не разполагат с автомобили, надвишаващи определени стандарти“, съобщи агенция Синхуа.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *