Рекорден улов на лефер и паламуд

Уловът на риба в Черно море тази година е на път да бие всички рекорди. Обясненията за това е от увеличената чистота на морето до нормалната за популацията на паламуда в Черно море цикличност.

 

От Балчик до Резово повече от 3 месеца рибарите трудно насмогваха на улова. По данни на Изпълнителната агенцията по рибовъдство и аквакултури (ИАРА) до средата на ноември са уловени 65 986 кг паламуд – с близо девет пъти повече от предишни години. Но 2016 не е рекордна за улова на паламуд. Най-добра е била 2012 с малко над 96 000 кг, а през тази година уловът до средата на тази седмица е малко под 66 000 кг. Тази година обаче е най-добра за улова на лефер. (Когато е с по-малки размери, се нарича чернокоп.)

До 30 ноември рибарите са уловили 694 252,38 кг., с близо 100 000 кг повече от рекордната 2012. „Дошла е година“, обяснява простичко Георги Пейчев, собственик на фабрика за преработка на риба „Лимнос“ и на риболовен кораб в Царево. Неговото обяснение не е много конкретно, но и никой до момента не е в състояние да каже какви са причините за рекордното увеличение.

Пиковият улов е изключително изненадващ, защото популацията на лефер и паламуд, както и други видове черноморска риба рязко намалява в края на 80-те години по две причини. Първата е засиленият стопански риболов, а втората – появата в Черно море на вид медуза (Mnemiopsis leidyi), която изяжда планктона.

Проблем е и замърсяването на морето в този период. Според Ирина Попеску, която е изготвила доклада „Рибарството в Черно море“ за ЕК през 2010 г., биологичните загуби в периода 1973 – 1990 г. са над 5 милиона тона риба по данни на Черноморската комисия.

Факт е обаче, че в улова на различните видове риба има много ясно изразена цикличност – той се увеличава през 3-4 години. Това ясно се вижда от данните на ИАРА. Добрия улов естествено свали цените до абсолютен минимум. Чернокопът например се предлагаше на пазара в Бургас по 4 лв. за килограм, след това се качи до 6, но през миналата година цената му беше 12-15 лв. Паламудът също падна до 5-6 лв. на килограм. В други година цената беше двойна. Прекупвачите на едро, разбира се, го взимат под тези цени.

Няма категорично обяснение защо тези видове риба се появяват през няколко години. Видно от данните на ИАРА, има разминаване с една година от количествата уловена риба от основната им храна – цаца, хамсия и сафрид. Очевидно по-голямата популация на паламуд и лефер изяжда малките видове, които й служат за храна. И обратното – когато тези два вида са в по-малки количества, другите са в повече.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *