Нов шанс за стипендия за българските студенти без имиграционен статут

Студентите без легален статут за пребиваване само в Илинойс, щатът с най-голямата българска общност в САЩ, са повече от половин милион. Повечето от тях трябва да работят, за да се издържат, но мнозина от тях не знаят, че могат да получат стипендия за обучението си.

Един от българските имигранти без документи е Мартин Гошев, който от 17 години се бори с трудностите на живота в чужбина. Мартин учи и работи на няколко места, но не може да получи федерална помощ, защото няма SSN – номер на социалната осигуровка. Въпреки това младият ни сънародник не се отказва от мечтата си да стане хирург и освен, че учи, работи различна работа и е доброволец в болницата към университета Northwestern в Чикаго.
Преди време Мартин започва да търси вариант за стипендия за студенти без имиграционен статут и попада на организацията Illinois Dream Fund. Тя му помага да получи финансиране, с което да подпомогне образованието си, разказва в. BG VOICE.
Illinois Dream Fund осигурява стипендия за студенти без имиграционен статут навсякъде в Съединените щати. За студенти в двегодише колеж сумата е 2000 долара, а при 4-годишно обучение в университет е 6000 долара.
Кандидадстването става по интернет чрез сайта на организацията – www.illinoisdreamfund.com. Изискват се две препоръки и мотивационно писмо, а крайният срок за подаване на документите е 13 март 2015 г.
„Студентите трябва да бъдат финансово образовани. Тези без имиграционен статут, които искат да учат в 4-годишен университет, трябва да мислят в дългосрочен план. Например тези, които се прехвърлят от колежи, трябва да знаят какви са възможните стипендии”, казва пред BG VOICE Таня Кабрера, представител на Illinois Dream Fund в Илинойс. Само за период от две години тя е съдействала на над 100 студенти без имиграционен статут да получат стипендия и така да завършат висшето си образование-
Организацията дори помага за намирането на подходящи стажове и професионална реализация на студентите без статут, след като те вземат бакалавърската си степен. Идеята е младите хора да имат повече време за следването си, вместо да се налага да работят на няколко места, за да се издържат по време на годините в колежа или университета. Тази възможност ги освобождава и от принудителното теглене на студентски кредити, с чието изплащане те впоследствие заробват години от живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *