Трудно начало на 2015 за глобалните финансови пазари

Началото на 2015 година ще бъде трудно за световните финансови пазари, тъй като те ще трябва да се пренастроят към новата линия на повишение на лихвите от страна на Федералния резерв. Прогнозата е на главният икономист на Bank of Singapore Ричард Джеръм пред Bloomberg, цитиран от телевизия Bulgarias On Air.

По думите му Джанет Йелън и нейните колеги вече изостават сериозно със своите действия, а това не е отчетено от инвеститорите.

„Ясно е, че Федералният резерв на Съединените щати не вижда в поевтиняването на петрола причина да забави повишението на лихвените проценти. По-скоро то ще подкрепи икономическия растеж. А и по принцип централните банкери не биха взели предвид евентуално краткосрочно изменение на инфлацията, породено от движенията на стоковите пазари.

Честно казано през последните няколко месеца стана ясно, че Фед не се интересува особено от това, което се случва извън Съединените щати, тъй като то не оказва сериозно влияние върху американската икономика.

Статистиката показа, че тя регистрира две поредни тримесечия на ръст от над 2 процента, безреботицата се понижава с много бързи темпове.

И централната банка вече изостава доста със своите действия, което я поставя под все по-силен натиск да увеличи лихвите.

Не съм сигурен, че това ще стане през март, но второто тримесечие на следващата година определено е един реалистичен срок,в който можем да станем свидетели на първото повишение.

Пазарните участници пропускат и още нещо – прогнозите, на които Федералният резерв базира своите решения за лихвите, са сгрешени.

От една страна те очакват ускоряване на растежа, а от друга казват че темповете, с които намалява безработицата, ще се забавят драстично през следващите няколко години. В това няма логика.

Освен това твърдят, че безработицата ще остане под средните си нива през следващите три години, но в същото време не предвиждат ръст на инфлацията.

Тук също няма никакъв смисъл. Така че инвеститорите като цяло трябва да преосмислят голяма част от очакванията си по отношение на лихвените проценти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *