НОИ да продава липсващ трудов стаж за пенсия, реши кабинетът

Необходимите години, но не повече от пет, могат да се купят наведнъж или разсрочено

25.05.2006

Хората с навършена възраст за пенсия и липсващ трудов стаж до 5 години могат от началото на 2006 г. да се пенсионират като купят недостигащите им години от Националния осигурителен институт (НОИ).

В момента пенсионната възраст е 58,5 г. за жените и 63 г. за мъжете.

Купуването може да е разсрочено – като за определен период от пенсията се удържат нужните суми, но парите могат да се внесат и накуп. Месечната вноска е 23% от дохода на самоосигуряващия се, който е 220 лв. Така за една липсваща година трябва да се плати 607,2 лв.

Пенсии да се изплащат и от банкови клонове, като парите се превеждат по влоговете на пенсионерите, реши още кабинетът.

Териториалните поделения на НОИ също ще могат да издават документи за стаж и доход, в случай че в тях има разплащателни ведомости или други документи на осигурители, които вече не съществуват и нямат правоприемник. Тези ведомости вече се събират по график в архива на института.

Кредитодателят да не може да откаже да приеме предсрочно погасяване на кредита от потребителя, предвижда законопроектът за потребителския кредит, приет от парламента на първо четене.

Предлага се предсрочното погасяване на кредита да води до намаляване на лихвата и на разходите по него, съответстващи на периода, през който кредитът няма да се използва.

Тогава дължимите от потребителя разходи, предвидени в договора за потребителски кредит, не могат да надвишават тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите по кредита върху остатъка от него, пише в законопроекта, внесен от Министерския съвет.

За нарушение на тези разпоредби на виновните лица се налага глоба от 1000 до 3000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 2000 до 6000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *