Търсим финансиране от Япония за два инфраструктурни проекта

Правителството упълномощи министъра на финансите Пламен Орешарски да проучи възможностите за финансиране на инфраструктурни проекти от Японската банка за международно сътрудничество, съобщи правителствената информационна служба.

Със средства на Японската банка за международно сътрудничество, при максимално изгодни за страната ни условия, евентуално ще се финансират два проекта. Първият е за строителството на терминал за обработка на контейнери в пристанище „Бургас запад- терминал номер 4“ и пристанище „Варна изток“. В момента е невъзможно новите терминали в Бургас и Варна да бъдат построени с финансиране от самите пристанища и ДП „Пристанищна инфраструктура“.

Забавянето на модернизацията им ще доведе до отклоняване на националния и транзитен контейнерен поток през конкурентните пристанище в региона.

Прогнозната стойност на проекта е около 170 млн. евро. От тях 155 млн. евро са за строителство и претоварно оборудване, а 15 млн. евро за проектиране, консултантска помощ и надзор.

Вторият проект, който може да бъде реализиран със средства от Японската банка за международно сътрудничество, е автомагистрала „Черно море“. Тя е част от Общоевропейския коридор 8 (Дурас- Тирана- Скопие- София- Бургас- Варна).Общата дължина на участъка Бургас- Варна е 103 км.

Предпроектните проучвания сочат, че за изграждането му ще са необходими 350 млн. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *