Норвежката икономика е под натиск от ниската цена на петрола

Глобалната финансова криза хвърли много икономики на колене, но не и богатата на петрол Норвегия. Въпреки това, спадът на цените на петрола на 50 долара е тежък удар за норвежката икономика.

Безработицата в Норвегия през май нарасна до 4,3 на сто, което е най-високата ставка за последните 11 години, пише Bloomberg.

Петрола и газа са ключови сектори на икономиката, а техния износ от 500 милиарда крони е далеч по-голям от износа на всеки сектор.

Спадът на цените на петрола повлия и на инвестициите в този сектор, които са на най-ниското ниво от 2000 г. насам. За да се адаптират към ситуацията на пазара, петролните компании намаляват инвестициите и броя на служителите.

Норвежкото правителство има огромни финансови резерви в държавния петролен фонд, които струват около 875 милиарда щатски долара.

Ако се протегнат към тези резерви, това би било историческа стъпка, защото е планирано този ресурс да бъде оставен на следващите поколения. Поради това норвежкото правителство ще трябва значително да намали разходите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *