Норвежци пуснаха първата турбина с чист водород

Учени от университета Ставангер, Норвегия пуснаха първата в света турбина на чист водород, която произвежда електрическа и топлинна енергия за нуждите на кампуса. Ефективността на водородната турбина е по-ниска от тази на природния газ, но позволява използване на съществуващата инфраструктура и не отделя никакви емисии на CO2.

Норвегия отваря границите за 20 държави, България не е в спи...

Газовите турбини са популярно решение за самолети, влакове, кораби, генератори, помпи, компресори и за много други приложения. Турбините работят с различни горива, но повечето от тях – около 90% – с природен газ. Добивът и изгарянето на природен газ води до прекомерни емисии на CO2 в атмосферата, с които съвременното общество не е готово да се примири, информира technews.bg.

Следствие от борбата срещу изменението на климата трябва да бъде премахването на турбините на природен газ до 2050 г. Разработчиците на турбини приеха това предложение.

General Electric, например, вече използва водород в стотици свои газови турбини. Вярно е, че делът на водорода в горивото едва достига 5%, което не ни позволява да говорим за пълен отказ от природен газ за такива нужди. В бъдеще обаче General Electric планира да доведе водорода в енергийната система на газовите турбини до 100%, а норвежците вече са постигнали това.

„Поставихме световен рекорд за горене на водород в микрогазови турбини. Никой не е бил в състояние да работи на това ниво преди”, казва професор Мохсен Асади, ръководител на изследователския екип. „Ефективността на газовата турбина, работеща на водород, ще бъде малко по-ниска. Въпреки това, голямата печалба е възможността да се използва съществуващата инфраструктура”.

Екипът на проф. Мохсен Асади пред газовата турбина с чист водород
(снимка: University of Stavanger)

По време на изследването учените настроиха горивната камера да използва водородно гориво и адаптираха горивната система, а също така модернизираха газовата инфраструктура за работа с водород. Инсталацията работи в университета от май тази година. Къде и на каква цена се купува водород, не се уточнява.

В крайна сметка проекти като този ще доведат до комплекти за преобразуване, които ще запазят старото турбинно оборудване и ще го превърнат в източници на гориво с нулеви емисии. Но преди подобни неща да станат икономически жизнеспособни, цената на „зеления” водород трябва да падне значително.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *