Паундът се срина до 37-годишно дъно

Доходността по облигациите расте, а борсовите индекси потъват на фона на притесненията на трейдърите за фискалната отговорност на правителството

Британският паунд със седемгодишен минимум спрямо долара - Информационна агенция ПИК

 

Британските държавни облигации преживяха резки разпродажби, а паундът достигна 37-годишно дъно спрямо долара, тъй като инвеститорите бяха притеснени, че намаляването на данъците от финансовия министър Куаси Куартенг и енергийните субсидии ще поставят Великобритания на „нестабилна“ фискална траектория, предава Financial Times.

Доходността по дългосрочните облигации нарасна в едно от най-големите седмични покачвания в историята, а един от инвеститорите нарече плана на Куартенг „радикален икономически хазарт“, информира investor.bg.

Паундът падна под 1,11 долара за първи път от 1985 г. насам, а борсовият бенчмарк FTSE 100 се понижи с 2,4%.

Доходността по 10-годишните облигации нарасна с 0,27% заради големи разпродажби и достигна ниво от 3,77%, с което ръстът за седмицата надхвърли половин процентен пункт. Сривът при облигациите и при паунда в петък се случи, след като Куартенг съобщи, че правителството ще отмени най-високата данъчна ставка от 45% върху облагаемия доход и ще я замени с 40%. Той също така обяви намаляване на гербовия налог върху продажбите на жилища.

Понижаването на данъците, което ще намали държавните приходи, се случва в момент, когато Обединеното кралство се очаква да вложи 150 млрд. паунда в субсидирането на енергийни разходи на потребителите и бизнеса. Куартенг заяви, че енергийната спасителна програма ще струва 60 млрд. паунда в първите си шест месеца.

Голяма част от тези суми ще трябва да бъдат финансирани чрез продажба на облигации. Британската служба за управление на дълга повиши планираните си продажби на облигации за фискалната 2022-2023 г. с 62,4 млрд. паунда до 193,9 млрд. паунда.

„Това огромно фискално събитие е радикален икономически хазарт, който ще постави дълга на Великобритания на нестабилна основа“, коментира Бретани Пейн, портфолио мениджър в компанията Janus Henderson Investors.

Инвеститорите очакват също по-агресивните повишения на лихвите от Английската централна банка да компенсират инфлационните последици от стимулиращите мерки на Куартенг след вдигането на лихвата с 0,5 процентни пункта тази седмица. Очакванията за по-агресивни повишения от АЦБ тласнаха доходността по 2-годишните облигации нагоре с над 0,8 процентни пункта тази седмица.Британският паунд падна до 1,20 долара заради Брекзит

След съобщението на финансовия министър пазарите очакваха повишение на лихвите с 0,75 процентни пункта на всяко от следващите три заседания на АЦБ, с което те ще достигнат 4,5%.

Засилвайки натиска върху британските държавни облигации, АЦБ съобщи в четвъртък и че ще започне от следващия месец да продава облигациите, които държеше в резултат на програми за изкупуване, в опит за свиване на баланса си.

Според Пейн съобщенията от петък ще затруднят още повече инвеститорите да поемат продажбите на облигации от АЦБ, което повишава възможността т. нар. количествено затягане „да приключи още преди да е започнало“.

В петък паундът продължи скорошните си спадове, като загуби 2,1% от стойността си след изказването на Куартенг и достигна дъно от 1,1022 паунда за долар, регистрирано за последен път през 1985 г., сочат данни на Refinitiv. Спрямо еврото паундът загуби 1,1% от стойността си.

„В тази среда на криза с издръжката на живот, енергийна криза… шансът за погрешни стъпки в политиката нараства“, коментира Стивън Гало, ръководител на европейските форекс пазари в BMO Capital Markets. „Валутата ще поеме голяма част от бремето и го прави в момента“, допълва той.

Комбинацията от срив на облигационния пазар и спад на паунда, който обичайно трябва да се възползва от по-високите лихви, изпраща „тревожен“ сигнал, че вярата на инвеститорите в британската икономическа политика може би отслабва, казва Майк Ридел, портфолио мениджър в Allianz Global Investors.

„Пресилено е да кажем, че британската икономика става нововъзникващ пазар, все още страната има силни институции. Но това е хлъзгав склон“, допълва той. „Има опасност, ако пазарът реши, че сте тръгнали по пътя на грешна политика със задействане на огромни фискални стимули при двуцифрена инфлацията, да загубите граденото с десетилетия доверие“, отбелязва Ридел.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *