НСИ отчете влошаване на търговския баланс на страната

/КРОСС/Ново влошаване на търговския баланс на страната ни отчете Националният статистически институт. Очаквано, за страните извън Европейския съюз сериозно намаление има при търговията с Русия, въпреки че все още тя е считана за един от основните външнотърговски партньори на България.

По предварителни данни, от януари до ноември износът на България за страните извън Европейския съюз намалява със 7,1% спрямо същия период на 2013-а година и е в размер на 14,9 млрд. лв. На месечна база спадът също е с повече от 7 на сто. Повече от половината от износа за т. нар. „трети страни“ се формира от износ към Турция, Сингапур, Русия, Китай, Сърбия и Македония. Вносът в страната ни също намалява, като на годишна база спадът е с 4%, но само за ноември е драстичен – 15%. От основните ни търговски партньори най-сериозно е влошаването на външнотърговското салдо с Русия.

Данните за страните от Европейския съюз също са предварителни и са към месец октомври. Общо балансът е отрицателен с повече от 3 млрд. лева. Основните ни търговски партньори в съюза остават Германия, Италия, Румъния и Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *