От 1 март Qatar Airways ще летят директно от и до София

От 1 март Qatar Airways вече ще летят директно до София без междинно кацане в Букурещ, както е към момента, а времето за достигане до международния хъб в Доха ще бъде намалено с около 2 часа и вече ще е около 4 часа. Това беше обявено официално от компанията. Няколко дни по-рано, при представянето на първия самолет Airbus А350 XWB в Доха, изпълнителният директор на авиопревозвача Акбар ал Бaкeр заяви, че всички полети до Балканите скоро ще станат директни, като до момента е имало прекачвания заради недостиг на самолети.

Първият самолет А350, доставен на Qatar Airways, е част от поръчката от 80 самолета от този тип, които компанията от Близкия изток очаква да получи от европейския производител. По време на авиационното шоу във Фарнбъроу през 2014 г. авиокомпанията пък поръчва още 100 самолета Boeing 777X, с което поръчаните от Qatar Airways самолети наброяват повече от 340 на стойност 70 млрд. долара.

Един по-ефективен полет

Първият самолет A350, опериран от Qatar Airways, започва да лети по линията Доха – Франкфурт на 15 януари, като е оборудван с 36 места бизнес класа и 247 места Economy Class. A350 се разглежда като жизненоважен за бъдещето на Airbus, който се конкурира с Boeing. Европейският производител позиционира новия си самолет като конкурент на 787 Dreamliner на Boeing. Подобно на Dreamliner, Airbus A350 е направен предимно от съвременни материали, които са по-леки и по този начин е намалена крайната маса на самолета, като това намалява консумацията на гориво. Самолетът е постигнал много добри показатели и по-отношение на шума.

Новият самолет на Airbus A350 получи зелена светлина за експлоатация от регулаторните институции в края на септември миналата година, като европейският производител има поръчки за 778 бройки от 41 клиента. С най-големи поръчки са Qatar Airways, Singapore Airlines (70) и базираната в Абу Даби Etihad (62). Третата голяма авиокомпания от Близкия изток – Emirates прекрати поръчката си за 70 броя през лятото на миналата година. От европейските превозвачи с най-големи поръчки са AirFrance и Lufthansa с по 25 и British Airways с 18.

С размах от залива
Европейските авиопревозвачи от години изпитват финансови затруднения. В сравнение с тях трите големи компании от Близкия изток растат много бързо, като правят огромни поръчки за нови самолети в стремежа си да развиват все по-голяма мрежа от полети и хъбове, предлагащи връзка по въздух с целия свят. Друга стратегия за разширяването на полето им на действие е закупуването на затруднени във финансово отношение авиокомпании. Най-активна в това отношение е Etihad. Тя има миноритарен дял във втория най-голям авиопревозвач в Германия след Lufthansa – Air Berlin, от есента на миналата година има и 49% от Alitalia, влезе с 49% в Air Serbia, като това са само малка част от участията й. Преди време Qatar Airways пък имаше интерес към испанската Spanair, но преговорите бяха прекратени през лятото на 2012

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *