„Ню Йорк таймс“ сваля рубрики, „Вашингтон пост“ готви реорганизации

Авторитетният американски всекидневник „Ню Йорк таймс“ свали няколко седмични рубрики, за да се справи със спада в приходите си от реклама, а „Вашингтон пост“ подготвя мащабни реорганизации.

Спирането на рубриките цели спестяването на милиони долари от мастило, хартия и разходи за заплати. От днес отпадат рубриката „Пътешествия“, модните рецензии в „Ню Йорк таймс магазин“ и някои местни седмични подлистници. Изправен, както и останалите книжни издания, пред спад на читателската аудитория, която се насочва към безплатните интернет версии и бюджетните ограничения на рекламодателите, „Ню Йорк таймс“ вече обяви множество мерки за икономии през годината. Сред тях е и 5-процентно намаляване на заплатите за девет месеца, считано от април.

В писмо до служителите си главният редактор Бил Келър изрази надежда, че тези мерки ще позволят на вестника да завърши годината, без да се налагат нови големи ограничения.

„Вашингтон пост“ пък обяви значителна реорганизация, при която ще обедини екипите от печатното и интернет изданието си в обща зала, наречена „Юнивърсъл нюз деск“. Целта на тази стъпка е да се рационализира работата на редакционните служби и да се подготви сливането на печатното и електронното издание, обясни главният редактор Маркъс Брочли в уведомление до служителите си. Искаме да насърчим журналистите да работят едновременно на няколко платформи. Един журналист трябва да може да работи по всички версии на една статия – за печатното издание, за онлайн изданието, както и за устройствата BlackBerry и iPhone, допълва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *