Отглеждането на кокошката определя качеството на яйцето

Качеството на кокошото яйце зависи от начина, по който е отгледана кокошката-носачка, и това трябва да бъде отбелязано с цифра върху опаковката на яйцата. Това е един от полезните съвети, разпространявани чрез информационната кампания на фондация Четири лапи. Кампанията се провежда вече втори ден, като информацията достига до потребителите чрез видеомонитори в 66 супермаркета у нас и чрез разпространение на листовки на откритите пазари в София.

Начинът на отглеждане на кокошката-носачка се маркира с цифра от 0 до 3 в началото на кода върху опаковката на яйцата. Най-качествените и пресни яйца започват с цифрите 0 и едно. Български са само яйцата, започващи с единица, тъй като нулата означава органично производство, каквото у нас все още няма, обясни за Дарик Явор Гечев от фондация Четири лапи. По думите му цифрата 3 е най-разпространена. Повечето яйца, които се предлагат в търговската мрежа са от кокошки, отглеждани в батерийни клетки, където условията са под всякаква критика. Животните се хранят с много добавки, които в много случаи са и вредни.

„Полезен съвет в навечерието на Великден. Апелираме да се купуват само яйца, които са ясно маркирани и на които се вижда кодът на всяка едно яйце”, каза Гечев.

От фондацията напомниха, че от 2012 година в сила влизат по-високи изисквания за обзавеждане на сегашните батерийни клетки. Препоръка за българските производители – да преминат към подово или свободно отглеждане на кокошки, което ще им излезе по-евтино и ще им осигури по-голямо търсене на продукцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *