Някои от виновниците за кризата

Американските и европейските банки не са жертви на финансовата криза, която избухна в САЩ през 2008г., а са виновни, за това, че преднамерено са я предизвикали, твърди Американската асоциация на разследващи журналисти.
Това предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Организацията “Center for Public Integrity“ преценява на 25 кредитните институции, отпуснатите от които рискови кредити са в основата на ипотечната криза, която избухна през 2007 г. и предизвика икономическата криза. Повечето от тези институции са собственост на американски и европейски банки или не биха могли да отпуснат тези рискови кредити без съгласието на банки, посочва организацията.
“Мегабанките, които финансират кредитната индустрия не са били жертва на изненадващ срив във финансовия сектор, както те понякога твърдят“, обяснява изпълнителният директор на тази организация Бил Бъдънберг. “Тези банки по напълно предумислен начин са улеснявали финансирането на заеми, които сега заплашват финансовата система“, добавя той.
Изследването е публикувано в момент, когато Камарата на представителите на Конгреса трябва да одобри законопроект, предвиждащ създаването на независима анкетна комисия, по модела на създадената да разследва атентатите от 11 септември 2001 г., която да разгледа причините за икономическата криза.
“Center for Public Integrity“ посочва, че е проучил данните на американското правителство за близо 7.2 млн. рискови кредити, раздадени между 2005 и 2007 г. точно преди да се спука ипотечния балон. Изследването показва, че тези 25 ипотечни кредитни институции са работили с близо 1 трилион долара, което е близо 72% от раздадените ипотечни кредити на не особено стабилни кредитополучатели. Най-малко 21 от 25-те финансови къщи са били финансирани ог банки, подпомогнати от американското правителство, а 11 от тях са платили големи суми, за да избегнат съдебно преследване за злоупотреби. Четири от тези финансови компании са получили директно публично финансиране, сред тях – застрахователната група AIG и Citigroup. Сред останалите цитирани банки фигурират британските HSBC и Barclays Bank.
Като пример за тези твърдения – бившата най-голяма американска компания за ипотечни кредити Countrywide Financial, изкупена през 2008 г. от Bank of America, за да й се спести фалита, е раздала най-малко 97.2 млрд. долара рискови заеми, според авторите на изследването. Банките са реализирали огромни печалби, а техните ръководители са печелели съответните премии, докато пазарът с ипотечните кредити не се срина, сочи изследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *