Някои от най-важните открития на 2017 година

Блокчейн-революцията

Едно от най-важните открития на 2017 е блокчейн „революцията“.  В нея има колосален потенциал да промени съществото на начина, по който се прави бизнес.Това не е откритие на 2017, но през тази година има истински бум на създаване на алтернативни системни решения, базирани на блокчейн, на практика всяка област на обществено развитие –банкови, бизнес и обществени системи.

Подмладяване

Учените успяха да върнат времето и да подмладят стари клетки. С това доказаха как действа отдавна заподозрения за това ресвератрол, съединение което се намира естествено в червеното вино и боровинките. Под негово въздействие, стари клетки започнали да се делят като млади и хромозомите им си върнали  предишната активност. Оказва се, че ресвератролът събужда гените, които с възрастта постепенно изгубват част от функциите си.

Редакция на гени

За първи път бяха отстранени мутации в човешки ембрион. От както беше открита технологията за генно редактиране, учените мечтаят именно за това – да лекуват генетични заболявявания. И първият им опит е с мутация, която предизвиква удебеляване на част от сърцето. Сперматозоид с такъв ген е инжектиран в яйцеклетката заедно с ензима, който играе ролята на ДНК ножица. Тя успява да отстрани мутацията в 70 процента от зародишите.

Вируси срещу рака

Изследователи в Швейцария синтезираха изкуствени вируси, които могат да бъдат използвани срещу рак. Дизайнерските вируси атакуват туморните клетки, като ги променят по такъв начин, че те вече могат да се разпознаят от собствената имунна система като враг. Тя се активира и изпраща към раковите клетки убийци.

Времеви кристали

Физици получиха нов тип структура на материята, която все още не разбират докрай. Кристали, които се повтарят освен в пространството, но и във времето. Голям пробив, като се има предвид, че идеята за т.нар. времеви кристали е твърде нова – предложена преди 5 години от нобеловия лауреат Франк Уилчек.

Сорт царевица заместваща месото

 Освен опасността от бъдещи войни, заради намаляващите водни ресурси – другото предизвикателство е да се осигури и достатъчно храна за нарастващото население на планетата.Докторантът Хосе Планта от института Уаксман в Щатите разработи сорт царевица, който произвежда амино-киселината метионин. Само по себе си това откритие не звучи особено интересно, но е наистина важно поради няколко ключови фактора – царевицата е най-широко разпространената зърнена култура в света; метионинът е ключова амино-киселина, която човек може да си набави основно от месо и не може да синтезира самостоятелно. Със значителните усилия да се намали консумацията на месо на глава от населението по света (основно с екологични цели), остава въпросът от къде ще си набавят хората някои ключови елементи, които растителните кулутри принципно не произвеждат в достатъчно големи количества. Подобен тип научни разработки дават едно възможно решение на този проблем.

 Разкриване на популизма

 Едно от откритията на 2017  е свързано с развенчаването на някои митове и факта, че хората започнаха да разпознават популизма и демагогията в обществото. Способността да разграничаваме истинските новини от фалшивите, ни позволява да взимаме правилните решения“.

 Изненади от космоса

 През 2017 г. научихме, че стотици светове чакат да бъдат открити. Хъбъл- телескоп, който беше изстрелян в земната орбита през 1990 г. продължава да предоставя на учените ценни данни от близки и далечни краища на вселената. С негова помощ, екипът на Винсент Буриер от Университетската обсерватория в Женева, откри планетарна система с най-големия брой наблюдавани планети до сега, които наподобяват нашата Земя.

 

И все пак – най-впечатляващо за 2017 са не откритията сами по себе си, а това, че вече минаваме към живот, в който всичко около нас е умно и свързано – градове, домове, коли, медицина и се променя начинът, по който се случва буквално всичко. Машинното самообучение, изкуственият интелект, огромните данни, които вече започваме да знаем как да обработваме и използваме – всичко това влезе в етапа на снежната топка – не може да бъде спряно и започна да бъде масово осъзнавано.

Петър Къртев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *