Няма необичайно поведение на банки в България заради кризата в Гърция

Няма необичайно поведение на банки в България заради кризата в Гърция. Това увери в предаването „Неделя 150“ председателят на Асоциацията на българските банки Виолина Маринова. Спадът на основния лихвен ще е благоприятен за длъжниците към държавата, обясни тя.
„Осъдените длъжници трябва да плащат наказателна лихва – основен лихвен процент +10%“, каза Маринова.
Така лихвата за просроченото задължение става 10,18%.
Виолина Маринова посочи, че е започнал процес на съживяване на пазара на банкови продукти, след като лихвите и по депозита, и по кредита са тръгнали надолу. Около 0,5% до 1% се намалява лихвеният процент по депозитите и приблизително толкова и по кредитите.
Виолина Маринова каза, че няма необичайно поведение на четирите гръцки банки в България. Заради кризата в Гърция рейтинговите агенции понижиха кредитния рейтинг на банките майки.
„Нито в лихвената си политика, нито в поведението си спрямо клиентите поне засега не съм забелязала такава стратегия и политика на тези банки. Предполагам, че няма да има някакво отношение на собственика към филиалите им в България, защото все пак банките в България са добре. Никой все пак не убива добрия си плод“, заяви Маринова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *