Ще бъдат представени заключенията на мисията на МВФ за основните икономически показатели на България

© Снимка: EPA/БГНЕС
Ръководителят на мисията на МВФ Бас Бакер

 

Ръководителят на мисията на Международния валутен фонд Бас Бакер ще представи заключенията на екипа му след редовния преглед на основните икономически показатели на страната ни.
През последните две седмици експерти от фонда направиха анализ на изпълнението на бюджета за миналата година и заложените приходи и разходи за 2010. От това как се изпълняват приходите зависи дали ще могат да се увеличат пенсиите и заплатите от средата на годината.
Дали страната ни ще успее да постигне поставената цел и през 2010 г. разходите в хазната да не надвишават приходите – това е въпросът, на който емисарите от фонда реално търсят отговор в аванс. Именно Бас Бакер предупреди през септември миналата година, че въпреки предприетите мерки за рязане на харчове, бюджетът все пак ще излезе на червено. Така и се случи. Реално разходи, които държавата трябваше да изплати на различни фирми, основно строителни, бяха прехвърлени за тази година, като нееднократно и премиерът Бойко Борисов и финансист номер едно Симеон Дянков признаха, че ако плащанията са били извършени навреме през 2009 г., дефицитът ни щял да надскочи критичните 3%, което означава, че страната ни не покрива едно от изискванията за влизане в чакалнята преди еврозоната.
 

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *