Няма сериозни прегради пред Дау Джонс

През изтеклата седмица всички се убедиха, че няма сериозни прегради пред пазар, на който властва страхът и убеждението, че посоката е към дъното. Дау Джонс проби психологическата граница от 7000 пункта, предизвиквайки сериозна паника в световните пазари. Достигнато бе ниво от 6610 пункта по време на фючърсната търговия. Това ниво не е виждано по екраните на играчите от 1997 година. Шест- годишен възходящ цикъл бе заличен за една година.
Нормално възниква отново въпросът: А сега накъде? Всеки път, когато този въпрос е бил задаван през последната година, отговорът е бил само един единствен – надолу, често съпътстван от свободно падане и сериозно засилване на изтъргуваните обеми, подкрепящи допълнително движението. Надеждите, че колкото повече пазарът пада, толкова вероятността да сме близо до дъното нараства, са опасни за трейдърите, защото пазарите могат да бъдат ирационални доста по-дълго,отколкото сметките на играчите. За да намери подходяща зона за стабилизация на цената и трябва предишна подобна в исторически аспект на същите нива. В момента пред индекса няма такива нива, което засилва страховете от продължение на „вълната на насилие”. Но това създава и подходяща ситуация големите играчи, институции да проведат кампания за „вземане на парите на продавачите на късо“, тези които се опитват да измъкнат максимума от кризата и рецесията. Нарастват възможностите за сериозни корекции в цените с последващ сериозен срив. Казано на жаргон играта на котка с мишка ще става все по-ожесточена и всеки може да попадне на грешната страна в грешното време. В такава ситуация грешките трябва да се признават бързо и поуките да са навременни.
След спадовете от началото на седмицата, през вчерашния ден пазарите реагирахаоптимистично на изявленията за подготвени програми за стимулиране на икономиките на САЩ и Китай. Дау Джонс се повиши с 2.18 на сто. Това повлия и на световните пазари. Това беше глътка въздух за обезкуражените играчи. Но още е далече моментът, в който такива движения ще са дълготрайни и ще имат добра прогностична сила.

Едуард КЮРКЧИЯН, трейдър в „Популярна каса” АД
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *