Обама обещава сериозни икономии

Обама си поставя амбициозни цели. Дълговете на САЩ достигат 1,3 трилиона долара. Въпреки гигантската конюнктурна програма Обама заяви, че възнамерява да намали дефицита до края на мандата си наполовина.

Всъщност той обеща онова, което оповестяваха повечето му предшественици в Белия дом. И което всъщност се удава на малцина. На т.н. „бюджетна среща на върха“ в президентството Обама обеща да намали дълга.

Дефицит от 1,3 трилиона долара наследи президентът Обама от предшественика си Буш. Най-големият дефицит в историята на Америка. В хазната не достигат доларови банкноти, които, наредени една върху друга, биха надхвърлили 144 пъти височината на връх Еверест и повече от достатъчно, за да плащат на сегашните цени бензина на всички американски граждани за следващите 5 години.

Поне малък спасителен пояс

250 милиарда долара лихви върху дълга са заплатили САЩ през 2008 година. За тази година сумата ще бъде най-малко два пъти по-голяма. Дефицитът ще бъде в края на годината най-малко 1,6 трилиона долара. Президентът няма друг избор: той ще трябва да отдели още несъществуващи пари, за да може да подхвърли на банките, на американската автомобилна индустрия и на застрашените от конфискации собственици на недвижими имоти поне малък спасителен пояс.

Спасяващите програми ще изострят дилемата с държавния дълг, признава Обама. Ала само в краткосрочна перспектива, надява се той. В края на мандата си той възнамерява да е свел дълга на около 650 милиарда. Това няма да бъде лесно, казва Обама. Ала алтернатива не съществува. Той не искал да погребва бъдещето на децата на Америка под планина от дългове.

Но откъде и кога да бъдат икономисани тези милиарди, се питат безпомощно все повече американци граждани. С частичното изтегляне на войските от Ирак билионите няма да могат да бъдат компенсирани. Даже и ако по-добре печелещите американци трябва да плащат по-високи данъци. Финансовият съветник на Обама и директор на бюджета Петер Орзег има една смътна идея, а именно: да бъдат овладяни разходите по здравеопазването.

Няма признаци за икономическо съживяване

Америка има една от най-скъпите и същевременно неефикасни здравни системи в света. 50 милиона американци изобщо нямат здравна осигуровка. С нарастването на безработицата техният брой се увеличава с всеки изминал ден. Неимоверно скъпи са и държавните социални осигуровки за бедните и престарелите. Дали обаче Обама ще успее да проведе здравна реформа, която хем да осигури гражданите, хем да пести милиарди, е доста съмнително.

Американският президент възнамерява да се върне към принципа на своя предшественик-демократ Бил Клинтън: да се харчи само онова, което е в хазната. Целта е ясна, но пътят остава загадка. А и на хоризонта не се очертава никакво икономическо съвземане. Точно обратното: докато Обама оповестяваше в Белия дом намеренията си за намаляване на дълговете, на Уол Стрийт в Ню Йорк курсовете стремглаво поеха отново надолу. На администрацията във Вашингтон не й остава нищо друго освен надеждата.
Дойче Веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *