Уолстрийт тръгна в червено. Доларът поскъпва

Уолстрийт отвори с понижение на водещите индекси, след вчерашните ръстове.

Снощи участниците в търговията не показаха съществена реакция на речта на президента Барак Обама за необходимостта от създаване на нови работни места и стабилизиране на кредитната система. Ръстът на капиталовите пазари дойде след изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, според когото рецесията може да свърши през тази година, както и че не се планира да национализация банките.

Уолстрийт сега ще трябва да определи дали по-оптимистичният тон от Вашингтон ще помогне да се подобри доверието на потребителите, а оттам да се съди и за евентуалното възстановяване на разходите.

Индустриалният индекс DOW JONES пада с 1% до 7 276 пункта, а широкият S&P 500 е надолу с 1.31% до 762 пункта. Високотехнологичният NASDAQ изтрива 1.23% до 1 424 пункта.

В Европа засега измерителите запазват зеления цвят. В Лондон FTSE 100 е нагоре с 1.61% до 3 877 пункта, в Париж CAC 40 добавя 1.05% до 2 736 пункта, а във Франкфурт DAX се повишава с 0.45% до 3 913 пункта.

На стоковите пазари суровият нефт продължи леко да се повишава през целия ден, като цената на суровината премина и се установи над 40 долара за барел. Поскъпването на петрола, според анализатори, се дължи на ръста на капиталовите пазари – снощи в САЩ, а днес в Азия и Европа. Борсите очакват и данните за запасите в Съединените щати от суров петрол и горива, които ще бъдат публикувани тази вечер. Прогнозите са за ръст, но окончателните стойности ще станат ясни след 18.00 ч. българско време.

В Ню Йорк лекият петрол се котира за 40.90 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 42 долара за барел.

На валутните борси доларът започна да поскъпва заради спекулациите, че проблемите в някои страни от Източна Европа могат да задълбочат рецесията в страните от еврозоната, което пък засили покупките на зелени пари. Полската злота загуби позиции към еврото, след като централната банка свали водещата лихва, заради свиването на икономиката. Голямата новина, според дилъри обаче са опасенията за поевтиняването на британската лира спрямо еврото.

Тази вечер щатската валута поскъпва към единната европейска до 1.2750 долара за 1 евро.
Източници:DarikFinance.bg

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *