В кризата кабинетът бранел печалбите на бизнеса, нехаел за хората

Синдикатът подкрепа предложи в декларация специални антикризисни мерки. Яхти, самолети, скъпи бижута и всички други луксозни покупки трябва да се облагат с повече от 20% ДДС. От 1 април 2009 г. минималната заплата спешно да се увеличи от 240 лв. на поне 360 лв., за да бъде около 60% от средната за страната, настояват хората на д-р Константин Тренчев. Така ще се стимулира вътрешното потребление. Те искат увеличение на обезщетенията за безработица (минимално 180 лв., максимално 360 лв.) вместо досегашните 120 и 240 лв., както и увеличаване на срока за получаването им на 12 месеца за всички, а не само за тези с най-голям стаж.
Според синдикалистите вече 5 месеца правителството си затваря очите, че в България ще се разрази финансова криза, която ще влезе през икономическата, т.е. спадът в реалния сектор ще доведе до затруднения в обслужването на вече взети креди от бизнеса, а безработицата ще лиши от възможността гражданите да обслужват ипотечните и потребителските си кредити.
„Няма безучастно да приемем факта, че след тежкия преход българските работници и служители ще трябва да платят и цената на кризата“, каза икономическият експерт на синдиката Мика Зайкова. Тя и колегите й настояват в бъдещия национален кризисен щаб към премиера Сергей Станишев да се обсъдят комплексни антикризисни мерки, които да бъдат приети с консенсус.
Понеже кабинетът не успя да осмисли докрай ситуацията, в програмата си предлага мерки, насочени към увеличаване печалбите на бизнеса и особено на монополите, и няма нито един ред, който да касае работещите хора, които са призвани да произведат брутния вътрешен продукт, отсъждат синдикалистите.
За да се увеличат разполагаемите средства в населението, от „Подкрепа“ предлагат промяна в Закона за ДДС, за да може или да се даде възможност за възстановяване на данъчния кредит при крайния потребител, или да се намалят ставките за стоките от първа необходимост. Синдикалистите настояват да се намалят цените на тока и парното в съответствие с действащите цени на горивата на международните пазари, строго да бъдат контролирани регулираните цени на енергоносителите и водата, а монополистите да бъдат солено глобявани.

Доходите до 3000 лв. да се облагат с 10% плосък данък, но тези над тази сума – с прогресивна скала, настояват от „Подкрепа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *