САЩ ни разкритикуваха за липсата на успехи срещу корупцията

Българското законодателство предвижда наказания за прояви на корупция сред български държавни служители, но правителството не съумя да приложи това законодателство ефективно. Това заключение се съдържа в Годишния доклад за правата на човека на американския Държавен департамент. В раздела за България на документа се отбелязва, че българското правителство не преследва настъпателно организираната престъпност или корупцията и, че български официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано.
Припомня се, че през изминалата година ЕС остро критикува правителството за злоупотреби с европейските фондове. След негативен доклад на ЕС през юни и блокирането на 486 милиона евро от предприсъединителната помощ за България на 23 юли, правителството прие план в 80 точки, за да отговори на страховете на ЕС, че се е провалило в разследването на лошото управление на средствата от европейските фондове, се припомня в доклада.
В частта на доклада, посветена на проявите на корупцията сред властта в България, се цитира делото срещу групата Николов-Стойков и се припомня, че има твърдения, че тази група е спонсорирала ключови български политици и че в доклад на ЕС, изтекъл в медиите, тя е сочена за криминална мрежа. В доклада на Държавния департамент се припомня и присъдата от година и половина заради злоупотреби с властта на Иван Иванов, бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност към МВР.
Цитира се и делото срещу Румен Петков за това, че е огласил името на агент на ДАНС. В частта за свободата на медиите в доклада на Държавния департамент се припомня за нападението срещу главния редактор на сайта „Фрог нюз“ Огнян Стефанов и убийството на Георги Стоев. Отчита се, че няма напредък и по разследването за взрива в апартамента на журналиста Васил Иванов. В раздела за трафик на хора се припомня, че България остава отправна точка или транзитен път за трафик на хора.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *