Облекчаване на процедурите по кандидатстване и отчетност по европроектите искат от НПЗК

Нормативните документи, свързани с работата със средствата от ЕС да бъдат прецизирани с помощта на експерти от Брюксел, предлагат от Националната предприемаческа и занаятчийска камара и от Българската асоциация на микропредприятията.

На пресконференция в БТА заместник-председателят на НПЗК Йосиф Аврамов заяви, че има няколко мерки, които незабавно трябва да бъдат приложени по отношение на евросредствата, като първата от тях е да се поканят експерти на Комисията за оказване на техническа помощ на Управляващите органи на оперативните програми, с чиято помощ да се прецизират нормативните документи, отнасящи се до еврофондовете.

Опростяване на процедурите по кандидатстване и отчетност, съкращаване на процедурите по разкриване на злоупотреби, въвеждане на електронно подаване на документи и отчетност са сред предложенията на неправителствените организации.

Йосиф Аврамов смята, че е необходимо също така да бъде създадена държавна или смесена публично-частна консултантска компания за изготвяне на европроекти на бенефициенти, които нямат необходимия административен капацитет.

Според данни, които Аврамов цитира, 21 на сто от общините не разполагат с нито един експерт за работа по еврофондовете, а 50 на сто от общините имат само по един и това обикновено е кметът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *