Обмислят такса гора за водата

С допълнителна такса за инвестиции в горите може да бъдат натоварени абонатите на ВиК дружествата. Идеята за регламентирането й е предвидена в новия закон за горите, който се подготвя от земеделското министерство. Това съобщи ресорният заместник-министър Георги Костов по време на фотосафари в държавно водно стопанство „Искър”.
 

Обмисляният размер на таксата е между половин и една стотинка на куб. м. на месец. От ведомството са направили изчисления, според които в България ежегодно се ползват 5 млрд. куб. м питейна вода. От тях около 4 млрд. идват от горските територии. Проблемът на горите по думите на зам.-министър Костов е, че те осигуряват водния ресурс, но нито една стотинка не се връща обратно в гората.
Изчислено е, че с такса между половин и една стотинка на кубик на месец могат да бъдат събирани около 20 млн. лв. за инвестиции в държавните гори. Все още не е ясно дали таксата ще се начислява върху сметките на домакинствата или ще се плаща от водните дружества в рамките на утвърдените им цени. Ако все пак с този разход бъдат натоварени абонатите, сметката на едно семейство, което средно месечно ползва между осем и 10 кубика вода, ще се увеличи с около 4-5 стотинки, коментира зам.-министър Костов.

 
 
 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *