Правителството се отказа да кандидатстваме в еврозоната засега

Правителството ще направи ревизия на бюджетите за 2008 и 2009, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков. Причина за ревизията е негативният фискален ефект, предизвикан от анексите към 150 договора, сключени от правителството на тройната коалиция, който се оценява на близо 2.15 млрд. лв., обясни Дянков.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че ще има промени в ръководството на Българския енергиен холдинг и изцяло нов начин на функционирането му. Двамата министри дадоха съвместна пресконференция в МС с участието на премиера Бойко Борисов.
Ревизирането на бюджетите за 2008-а и 2009-а вероятно ще доведе до наказателна процедура за България, а правителството се отказва от планираното за тази година кандидатстване в чакалнята на еврозоната – ЕRM 2, заяви премиерът Бойко Борисов.
Въпреки това правителството ще успее да изпълни бюджета си за тази година, обясни вицепремиерът Симеон Дянков, като уточни, че дефицитът за март по предварителни данни е 200 млн. лв., което е по-ниско от очакваното.
Започва преструктуриране в Българския енергиен холдинг, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. По думите му се разглеждат различни варианти за бъдещото функциониране на структурата, включително и нейното закриване. По данни на правителството в холдинга са харчени големи суми за услуги, които са с много по-ниски цени, а служителите са получавали по 5-6000 лв. месечно като заплата.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вече проверява ЧЕЗ и Е.ON във връзка с неизпълнение на инвестиционните им програми и множество оплаквания от българските потребители. Проверява се и Националната електрическа компания.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *