Обществена организация подготвя нов протест срещу високите лихви на банките

Организацията за обществена самозащита Едно подготвя нов протест в София срещу високите лихви на банките по кредитите, съобщи на пресконференция в БТА председателят на организацията Светлозар Николов.
За 11 декември е насрочено шествие през целия град, което ще премине пред централните клонове на търговските банки. Протестът ще завърши пред БНБ, където ще се сформира палатков лагер, посочи Николов. На банките ще бъдат връчени протестни декларации.
Светлозар Николов каза, че поводът за протеста е отправената от премиера Бойко Борисов молба банките да намалят лихвите по кредитите и ответната реакция на банките, че ще го направят, след като има икономически растеж – през 2011-2012 г. Това е неадекватна реакция, първо трябва да се намалят лихвите до 2-3%, да се даде гратисен период от 5 години на затруднените клиенти и едва тогава ще отчетем икономически растеж, заяви Николов.
Той посочи, че сега държавният бюджет е на дефицит, защото миналата година банките са спрели да финансират проекти и са повишили едностранно лихвите по вече отпуснати кредити. Това е довело до фалити на български фирми, а съживяване на българската икономика ще има, едва когато се намалят лихвите, смятат от организация Едно.
Според Николов правителството трябва да вземе мерки и да окаже натиск върху банките, в противен случай доверието към кабинета ще намалее рязко.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *