Община Смолян отказва да купи 23% от акциите на „Рожен експрес“

Община Смолян отхвърля предложението за придобиване на 23-процентен дял от „Рожен експрес“, реши на днешното си заседание Общинският съвет. Общината е акционер в транспортното дружество с 26 на сто от акционерния капитал, а мажоритарен собственик е „Феста холдинг“ АД.

Местната управа отклони предложението на „Феста холдинг“ да купи акциите на стойност над 1,5 милиона лева. С отказа си общината дава съгласие на мажоритарния собственик да прехвърли акциите на трето лице, съобщава БТА.

След продажбата на 23-процентния дял „Феста холдинг“ ще запази мажоритарното си участие. Акционерният капитал на „Рожен експрес“ е 8,8 милиона лева, а предложените акции ще бъдат с продажна цена минимум по 10 лева всяка. Общината не разполага с финансов ресурс от около два милиона лева, за да плати акциите и няма икономическа целесъобразност да направи това, коментира Иван Апостолов – председател на Общинския съвет. По негова прогноза прехвърлянето на акции би трябвало да доведе до финансово оздравяване на дружеството. Включването на нови акционери ще доведе до по-голям контрол върху дейността на дружеството и до възможност за допълнително финансиране, смята общинският председател.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *