Общини искат безлихвени заеми от държавата заради блокирани сметки в КТБ

Безлихвени заеми от държавата искат общини с блокирани сметки в КТБ.

„Общо 17 общини имат блокирани средства в тази банка“, каза пред Investor.bgГинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Тя посочи, че тези общини са депозирали над 85 млн. лв. в поставената под особен надзор банка.

Не всички обаче ще имат нужда от безлихвени заеми. Такива ще поискат само общините, които нямат налични средства за неотложни разходи през следващите 1 – 2 месеца.

Днес общинските съветници вБургасса решили общината да поиска кредит от 20,9 млн. лв. Очаква се средствата да постъпят като безлихвен заем от републиканския бюджет, съобщи БТА.

„Съгласували сме всеки ход с Министерството на финансите“, каза кметът Димитър Николов.

Парите са необходими за разплащане на задължения за съфинансиране и изпълнение на проекти по оперативни програми, сред които инфраструктурни обекти и проекти по „Околна среда“. С парите трябва да бъде покрити и част от щетите, нанесени от поройните дъждове в Бургаско. Предвижда се кредитът да бъде погасен, когато бъдат отблокирани парите в КТБ.

На извънредна сесия днес вСливенобщинските съветници също разглеждат предложение за искане на безлихвен заем от държавата в размер на 12,2 млн. лева, съобщи bTV. Толкова е наличността на сметките на общината в Корпоративна търговска банка, до които няма достъп, обясняват общинари.

Според предложението, внесено от кмета Кольо Милев, това затруднява текущите плащания на общината и изпълнението на някои от европроектите. В блокираните сметки са и средства от бюджета за издръжката на учебните заведения в града.

Още пет общини са искат безлихвени заеми заради блокирани сметки, заяви Гинка Чавдарова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *