Кризата в Украйна ще върне икономиките в региона години назад

Големият въпрос, който анализаторите си задават от началото на кризата в Украйна, е кога ще свърши тя и какви ще за последствията за пряко въвлечените в нея страни. Повечето прогнози са единодушни, че в икономически план от кризата печеливши няма да има и че Москва има капацитет да продължи поне още една година по същия начин.

Мрачно бъдеще пред Русия

От началото на кризата икономиката на Русия се движи към замразяване на растежа, а според някои анализатори и към рецесия през 2015 г. Публикувана във вторник прогноза на Morgan Stanlеy сочи, че през тази година икономиката на Русия ще продължи да расте със слаби темпове от 0.6%, но през 2015 г. ще се свие с 0.5%. Според авторите на анализа към средата на 2015 г. Русия ще има значителен дефицит на долари независимо от относително високите цени на суровия петрол. От тази гледна точка продължаването на военния конфликт и въвеждането на допълнителни санкции изглежда крайно икономически неизгодно за Кремъл.

Анализаторите посочват, че до края на годината централната банка на Русия още веднъж ще повиши основния лихвен процент до 8.5%. Заедно с ефекта от санкциите относителен спад в курса на долара до 38 рубли за долар до края на 2014 г. ще доведе до допълнително намаляване на инфлацията. През втората половина на 2015 санкциите ще принудят централната банка да започне постепенно да снижава основния лихвен процент. Но според Висшата икономическа школа в Москва инфлацията няма да падне под 6.5% догодина.

Изгледът не е положителен и що се отнася до чуждестранните инвестиции. Русия ще губи ПЧИ с темп от около 10 милиарда долара на месец. Тази негативна тенденция ще бъде отчасти смекчена от положителното салдо по текущата сметка на страната, което заради подмяната на вноса и слабата рубла ще достигне до 3% от БВП.

Новопубликуван доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие сочи, че ограниченията върху вноса на хранителни продукти от ЕС и други западни държави ще нанесе допълнителни щети на руската икономика. Дори и ако бъдат оставени настрана загубите за държавния бюджет от мита и данъци, ембаргото ще доведе до повишаване на цените на храните на вътрешния пазар, което най-вероятно ще увеличи инфлацията с около 2 процентни пункта.

Повишаването на цената на хранителните продукти и намаляването на реалния разполагаем доход ще елиминират положителния ефект от ембаргото върху местното производство на хранителни продукти в Русия и в крайна сметка ще го намалят, се казва в доклада на ЕБВР. Повод за оптимизъм за Русия е намерението на ЕС да изчака с въвеждането на нови санкции, в случай че примирието в Източна Украйна издържи и бъдат започнати мирни преговори, но в сряда ще има ново заседание в Брюксел, на което посланиците на 28-те може да активират ембаргото.

Щетите от войната

Дори и изгледите пред Русия да не изглеждат розови, Украйна, на чиято територия от месеци се водят бойни действия, страда най-тежко от кризата. Доклад на Международния валутен фонд сочи, че ако конфликтът продължи и през 2015 г., страната ще се нуждае от още 19 милиарда долара международно финансиране, тъй като е настъпил най-лошият възможен сценарий – сблъсъците са се засилили, а доставките на руски газ за спрени.

През април Украйна договори 17 милиарда помощ от МВФ и на този етап се съобразява с повечето от наложените ѝ изисквания, но основните ѝ бюджетни показатели прогресивно ще се влошават. Очаква се през следващите 12 месец Киев да бъде изправен пред повече от 1.1 милиарда долара дефицит, който вероятно ще бъде покрит с издаване на дълг. Важна роля играе и прекъсването на работата на почти цялата индустрия в Донецка и Луганска област, където е съсредоточена около 1/6 от производството на страната. По груби оценки БВП на източните региони е спаднал с повече от 20% през годината.

Доскоро се предполагаше, че икономиката ще се свие с 5% през 2014 г., но новата оценка на МВФ отпраща ръста за годината на -6.5%. През 2015 г. пък, в случай че бойните действия приключат, се очаква растежът да е 1%. Ако конфликтът продължи още година обаче, икономиката може да се свие с нови 7.3%.

Газови сблъсъци

Известен оптимизъм за Украйна извиква единствено пускането на словашки газопровод, който ще позволи реекспорта на газ от ЕС в страната. Смята се, че независимо от отказа на „Газпром“ да снабдява Украйна с газ реекспортът може да покрие приблизително 20% от нуждите на страната.

Москва обаче опитва да отреже този метод на снабдяване за Украйна, като попречи на своите клиенти да извършват реекспорт. След обявяването на новия кръг санкции, засегнали руската нефтена промишленост, представители на Европейската комисия коментират пред Financial times, че Русия заплашва да намали износа на газ до количествата, които покриват техните необходимости, но не и да им позволяват да изнасят отново газа или да трупат запаси.

Това обаче може да доведе не само до газова криза в Украйна, но и до недостиг и повишаване на цените в Европа. След прекъсването на доставките от Русия през 2006 и 2009 г. ЕС е подготвен за газова криза и днес хранилищата са средно 89% пълни, което в зависимост от страната може да позволи задоволяване на потребностите между 3 и 12 месеца. КАПИТАЛ|Daily

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *