Остър недостиг на средства в държавния резерв

Сериозна липса на средства измъчва агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Финансите на ведомството, което трябва да осигури на населението вода, брашно, сирене, олио и горива при бедствия като сегашните, са били орязани почти наполовина.

За да попълва стоковите си наличности, резервът има нужда от поне 300 млн. лв., разкриха пред „Преса“ източници, пожелали анонимност заради секретността, в която е обвита работата на агенцията. Заявките за по-висок бюджет към финансовото министерство обаче са пренебрегвани заради недостиг в хазната.

През 2014 г. за нуждите на държавния резерв са заделени едва 38 млн. лв. срещу 75 млн. в предкризисната 2008 г. Като за капак 18 млн. лв. от тях са за поддържане на задължителните запаси от нефт и нефтопродукти. Така за останалите стоки от първа необходимост не остава почти нищо.

Според нормативите за 2014 г. автомобилният бензин в запасите трябва да стигне за минимум 30 дни. За толкова време трябва да имаме авиационен бензин и промишлено гориво. И тези количества обаче се набавят трудно, макар че при неизпълнение Брюксел ни заплашва със санкция от 770 000 евро.

Липсват и други жизненоважни стоки. В резерва трябва да има 3 млн. литра минерална вода, но няма нито капка. Трябва да има също хлебно зърно за 90 дни и фуражно – за 30. Според бюджетна прогноза за периода 2012-2014 г., изготвена по времето на ГЕРБ от бившия шеф на ведомството Станимир Пеев, военновременните запаси от хранителни продукти, където влизат олио, захар, консерви, сирене, трябва да стигнат за 100 дни, а индустриалните – химикали, хартия, черни и цветни метали – за 70. Но в действителност запасът от лекарства е под 1% от нужните количества. Хлебното зърно би стигнало за под 30 дни (при норматив от 90), като са осигурени 17% от запасите от храни.

Само преди дни правителството реши да облекчи процедурата, по която могат да бъдат предоставяни стоки при бедствия и аварии. Предложението идва на фона на големите наводнения от тази година и липсата на достатъчно средства за справяне със ситуацията. Въпросът е какво има в наличност в складовете.

Количествата на запасите са класифицирана информация. Номенклатурните списъци се определят от правителството и за последно са били променяни през 2008 г. За разгласяването на данните отговорните лица носят наказателна отговорност. С този аргумент шефовете на структурата отказват информация.

Тази тайнственост поражда съмнения за злоупотреби и корупция. По закон агенцията изпълнява задачи, свързани с националната сигурност и икономическата стабилност на страната в случай на криза, военно или извънредно положение, и е на подчинение на Министерския съвет. В нея работят малко над 600 души, които получават едни от най-ниските заплати в държавния сектор. Средното възнаграждение варира между 500 и 600 лв. Вчера Сметната палата започна планов одит в агенцията.

Скоро пожарната ни ще разполага с всъдеходи тип „Амфибия“ за спасяване на хора при наводнения. Те ще бъдат доставени по проект, финансиран от ОП „Околна среда“. До няколко месеца ще имаме и апаратура за пречистване на питейна вода и машина за пълнене на чували с пясък.

Около 8000 пожарникари и спасители в страната се грижат за безопасността при пожари, бедствия и аварии. Толкова са служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които дават дежурства 24 часа в денонощието. При последните наводнения много хора упрекваха огнеборците, че се бавят след подаването на сигналите или че нямат техника за отводняването на къщите.

Проверка на „Преса“ установи, че в последните години за справяне с наводненията пожарникарите са получили високопроходими автомобили, лодки и друга техника. Спасителите разполагат с мощни мотопомпи, включително плаващи, които се използват за отводняване на сгради. Те са доставени по проект по Оперативна програма „Околна среда“. По същата програма са получени и надуваеми лодки и специално оборудване за тях, колесари за транспортирането им и 12-местни плотове за евакуация на хора. Пожарната разполага и с 200 контейнера за изграждане на временни селища в засегнати от наводнения райони. Част от жилищните фургони бяха закарани в Аспарухово, такива има и за пострадалите в Мизия.

Доволен съм от работата на момчетата, благодарение на тях са спасени много човешки животи при бедствията в страната, категоричен е шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *