Общинските съвети ще определят размера на местните данъци

Размерът на местните данъци през следващата година ще се определя от общинските съвети, реши Народното събрание, след като прие окончателно тази промяна в закона. Депутатите гласуваха патентът също да е местен налог.

Патентът става местен данък и приходите от него ще влизат в общинския бюджет. Общинският съвет ще определя с наредба размера както на патента, така и на данък сгради, данък наследство, данък дарение, данъка на възмездното придобиване на имущество и данъка върху превозните средства. Това реши Народното събрание, като прие окончателно промяната.

Ако Общинският съвет не е определил размера на налозите до края на предходната година, местните данъци ще се събират на база действащите ставки към 31 декември на предходната година. Уточнено е, че размерът на данъците не може да се променя през годината.

Определени категории лица могат да бъдат освободени от плащането на такси, определени от общинския съвет. Срещу тази промяна се възпротиви Мария Капон, тъй като освен граждани от това ще се възползват и фирми. Депутатите отмениха текста, според който може да се намали или увеличи данъчната оценка на имотите, ако индексът на пазарната им стойност се е променил с 20 процента.

С приетите окончателно от Народното събрание промени в Закона за корпоративното подоходно облагане данъкът върху дивидента се намалява от 7 на 5 процента. Само с касова бележка от догодина ще могат да се доказват направените представителни разходи и разходите по превозните средства, използвани при управленската дейност. Парламентът отхвърли предложената от правителството промяна в данъчната основа за облагане на хазартна дейност и запази настоящия ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *