Обявиха най-безопасните коли в Европа за 2015-а

Експертите на Euro NCAP са тествали през 2015 г. повече от четиридесет модела и сега обобщават крайните резултати. Най-безопасните в своите класове са автомобили от Германия, Швеция, Япония и Великобритания.

Най-добрият сред големите кросоувъри, както и се очакваше, стана новото Volvo XC90. Моделът е и неофициален лидер сред всички модели, тествани през 2015 г., след като другите коли не успяха да постигнат по-високи от него резултати, отбелязва Auto Motor und Sport.

В сегмента на средния клас всъдеходи начело е Mercedes-Benz GLC.

Volvo XC90 постави рекорд в историята на европейските краш тестове. Защитата на възрастните се оценява на 97%, а сигурността – със 100%.

Между другото, пред няколко XC90 бе обявен и за най-добър кросоувър на Северна Америка.

Седаните Jaguar XE и Toyota Avensis постигнаха еднакъв брой звезди. Въпреки това Jaguar получи високи оценки за своите основни системи за сигурност, които са в базовото му оборудване. Докато в Toyota някои технологии за подпомагане на водача не са задължителни, но експертите модела похвалиха за достъпната цена.

В компактния клас се отличи хечбекът Infiniti Q30. Моделите Suzuki Vitara и Honda Jazz според критериите на Euro NCAP принадлежат към един и същ сегмент – супермини и предпочитание експертите отдават на Jazz за повечето модерни системи за сигурност. За най-добър компактен ван е обявен Volkswagen Touran. А миниванът Renault Espace отстъпи палмата на първенството на близнаците Ford Galaxy / S-Max.

И накрая, сред роудстърите, на които през миналата година бе отделено специално внимание, води Mazda MX-5 с четири звезди (пет звезди в този клас не получи нито едни модел).

В заключение, Euro NCAP припомня, че 2016 година поставя нови предизвикателства: въвежда нов критерий за оценка – автоматично спиране пред пешеходец. Производителите ще трябва да направят тази технология серийна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *