Роботите „вземат хляба“ на 5 милиона души до 2020 г.

Над пет милиона работни места ще бъдат закрити до 2020 г. заради налагането на изкуствения интелект и роботизирането на производствените процеси. Това показва публикация на Световния икономически форум, цитирана от Bloomberg.

По думите на основателя на организацията Клаус Шваб числото на съкратените служители може да достигне 7 милиона души в рамките на 15-те най-големи развити и развиващи се пазари. Това сочат резултатите от проучване на тези икономики, засягащо 1,9 милиарда работници или 65% от глобалната работна сила.

В списъка със страните влизат Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ.

Така наречената Четвърта индустриална революция, свързана именно с навлизането на новите технологии не само в производството и услугите, но и във всички останали сфери на живот, ще бъде основната тема на годишната конференция на Световния икономически форум в Давос.

“За да се предотврати най-лошият сценарий – прекалено бързата промяна в сферата на технологиите, придружена от масова безработица и нарастващо неравенство, е нужна преквалификация на днешните работници. Подобна стъпка ще бъде от решаващо значение”, се казва в доклада на организацията, посветен на бъдещето на пазара на труда.

Две трети от съкратените работни места се очаква да засегнат работещите в администрацията и офис асистентите. Женската част от населението ще срещне повече проблеми от мъжката, заради по-ниската заетост на дамите в области, като наука, технологии, математика и инженерни науки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *