„Овергаз“ няма да подпише споразумeние с „Булгаргаз“

„Овергаз“ няма да подпише нов договор с „Булгаргаз“ за доставка на природен газ след 2011 г., когато сегашният изтича, съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Сашо Дончев. Компанията до момента доставя около 70% от общото количество природен газ за страната, като у нас тя има лицензии за газифициране на редица области.
„Овергаз“ е дъщерно дружество на руската „Газпром“ и освен нея още две компании ни доставят природен газ – „Винтерсхал“ и „Газпром експорт“. От „Овергаз“ имат намерение от 2011 г. да продават гориво на свободния пазар, като ще плащат такса на преносния оператор – „Булгартрансгаз“. Според Дончев „Булгаргаз“ е по-скоро ненужен посредник по веригата за доставката на руски газ. По думите му двете компании са конкуренти, но „Булгаргаз“ с подкрепата на държавата може да внесе природен газ от Азербайджан, Египет иили друга трета страна. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов отказа да коментира разтрогването на договора, защото не бил запознат с искането.
От руската компания са подновили предложението си да създадат смесено дружество между „Булгартрансгаз“ и дъщерните дружества на „Овергаз“ по региони, за да се ускори газификацията у нас. Новата компания ще бъде собственик на газопроводните отклонения, а за газифицирането ще са необходими около 400 млн. евро, каза Дончев. Предложението за публично-частното партньорство вече е представено пред финансовото министерство, откъдето са заявили, че е възможно то да бъде прието.
Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев заяви, че е малко вероятно предложението за смесено дружество с газовия оператор да се осъществи. „Булгартрансгаз“ обаче е длъжна да предостави капацитети за пренос на природен газ през мрежата си.
Семерджиев добави, че поскъпването на природния газ от юли със сигурност ще бъде с над 15%. Според Дончев негативният ефект от срива на еврото върху цената на природния газ от юли е можело да бъде избегнат, ако от “Булгаргаз“ се съгласят да плащат доставките в евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *