Овчаров: Ако интересите на страната не бъдат защитени, няма да променяме договора с

Министърът на икономиката и енергетиката откри конференция на тема: „България и политиката на енергийна сигурност“

Ако интересите на България не бъдат защитени за дългосрочен период от време, страната няма да променя съществуващите договори за внос и транзит на природен газ до края на 2010 година с „Газпром“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на конференцията „България и политиката на енергийна сигурност“ в столичния Гранд-хотел „София“.

Министърът отбеляза, че преговорите с „Газпром“ за гарантиране на доставките и дългосрочния транзит през страната продължават и позицията на българското правителство е, че иска да има договор с руската компания, но до момента не е намерено приемливо и за двете страни решение.

По думите му, ако не се променят съществуващите договори, това ще доведе до арбитражни дела и тежки проблеми за България след 2010 година, когато цената на доставките ще бъде значително по-висока и страната ще бъде заобикаляна с транзита на руски природен газ за други държави.

Ние имаме договор, който ако трябва да бъде променян, трябва да е ясно с какво ще се компенсират финансовите загуби на България и какъв е нашият национален интерес от тази промяна, посочи Овчаров.

Той каза, че ще води активна политика за търсене на други източници на природен газ. Това включва преговори с Турция, Египет и Казахстан, проучват се възможностите за преговори с Алжир, както и възможностите за връзка с газопреносните системи на Турция, Гърция и Италия, която според Овчаров може да се окаже реална възможност за диверсификация на доставките за България.

Овчаров посочи, че в близките две години не са възможни доставки на природен газ от друг източник, освен от „Газпром“. По думите му дори да се договорят доставки от Иран или от Алжир, те няма да бъдат на по-ниски цени от тези на руската газова компания. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *