Овчаров: Излишъкът ще бъде разпределен в четири области

Бюджетният излишък ще бъде разпределен в 4 приоритетни области, съобщи в интервю за Дарик радио председателят на комисията по бюджет и финанси в НС Румен Овчаров. Той уточни, че от преизпълнението на бюджета пари ще получат и общините, а със средствата ще бъдат финансирани още социални дейности, в това число увеличението на пенсиите, инфраструктурни проекти, както и системата на сигурността. Овчаров гарантира, че излишъкът ще бъде похарчен в пълна прозрачност за обществото и припомни, че това е първото правителство и мнозинство, което го обсъжда публично.

Овчаров поясни, че бюджетният излишък ще финансира четири области. За целта обаче няма да се правят промени в закона за държавния бюджет. „Очевидно ще се върви на формиране на три или четири възлови пакета”, каза Овчаров и допълни: „Единият от тях ще бъде пакет „сигурност”, който ще включи плащания по отношение на МВР и на някои други сфери, свързани със сигурността, пакет „социални нужди”, които ще финансират социални нужди на българските граждани, пакет „инфраструктура”, с който ще се финансират определени инфраструктурни проекти, ще има определени разходи и за общините, така че в тези четири области ще бъдат структурирани основните плащания”.

Помолен да коментира дали се налага заради спрените пари от Евросъюза да последва и персонална отговорност от ресерните министри, председателят на бюджетната комисия изрази мнение, че евентуални министерски смени, само ще забавят работата през решаващите четири пет месеца до следващия доклад на Еврокомисията. Овчаров обаче бе категоричен, че проблемът е управленски.

„Все още се надявам, че част от тези субсидии ще можем да си ги платим чрез съответните еврофондове, но това, че държавата вече трябва да започне да извършва някои плащания и да реализира някои проекти, които очаквахме до голяма степен да бъдат финансирани по един или друг начин, е според мен очевидно”, каза Румен Овчаров. „Няма я магистрала „Тракия”. Погледнете какво става по пътищата за морето. Другата магистрала „Хемус” е просто ужасно пътуването. Тези неща не може непрекъснато да чакаме някой да ни ги направи”, категоричен е председателят на бюджетната комисия в НС.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *