Оживлението на петролните пазари окрили и фондовите борси в САЩ

Сериозното поскъпване на петрола за първи път от седмици оживи търговията и на фондовите пазари отвъд Океана. Дневните повишения обаче не се оказаха достатъчни и основните индекси завършват седмицата на червена територия.

Сесията беше под влияние и на данните за по-голямо от очакваното увеличение на индекса на потребителското доверие, както и от финансовите отчети за последното тримесечие на компаниите.

Индексът на потребителското доверие в САЩ достигна до ниво от 98,2 пункта през януари след 93,6 пункта през декември. Пазарните очаквания също бяха за увеличение, но до едва 94,1 пункта.

Същевременно и инфлацията в САЩ през декември се забавя, показват още данните на трудовото министерство в страната, което води статистика за индекса.

Лекият суров петрол поскъпна с 5,3% до цена от 48,69 долара за барел с доставка през февруари днес. За първи път от седем седмици суровината записва ръст на седмична база, макар и в рамките на едва 0,7 на сто, изчисли CNBC.
Европейският Brent също отчете увеличение на стойността си в днешната сесия на ICE в Лондон – с малко под 4 на сто до ниво от 50,17 долара за барел, но с доставка през март.

След петте поредни сесии със загуби основните индекси на щатските борси затвориха търговията с повишения. Dow Jones добави 190 пункта до ниво от 17 511,57 пункта. Това представлява увеличение на стойността му от 1,1% за сесията, но седмицата приключва със спад от 1,3 на сто, изчисли Market Watch.

За S&P 500 увеличението днес е от 1,34% и седмицата приключи при ниво от 2 019,42 пункта. Това обаче е с 1,3 на сто по-ниско от стойността на индекса в края на миналата седмица.

На зелена територия за сесията приключи и технологичният Nasdaq. Стойността му вече е 4 634,38 пункта, което е ръст от 1,39% спрямо четвъртък, но понижение от 1,5% спрямо миналия петък.

Сред големите губещи днес са листнатите на щатските пазари швейцарски компании. Акциите на Credit Suisse поевтиняха с над 5% до цена от 22 долара за брой. Друга швейцарска банка – UBS, загуби 2% от цената на акциите си и търговията се извършваше на ниво от 16,18 долара за брой.

Заради поскъпването на петрола печеливши днес са компании като Exxon Mobil, чиито книжа се търгуваха при цена от 90,99 долара за брой. Това представлява увеличение от 2,3% спрямо търговията в четвъртък. Акциите на Chevron поскъпнаха с 2,2% до цена от 104,96 долара за брой.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *