Силният швейцарски франк изплаши полските собственици на имоти

Силното поскъпване на швейцарския франк връща спомените от кризата през 2008 и 2009 година, като много банки от Източна Европа се сблъскаха с големи неприятности. Малко преди това редица фирми и домакинства в Източна Европа взеха кредити в чуждестранна валута, особено в швейцарски франкове.

Това се случи в голяма степен в Унгария. Там поне 90 процента от заемите са били финансирани в швейцарски франкове. Заради слабостта на местния форинт през 2008 г. франкът поскъпна силно, лихвите по кредитите за унгарците експлодираха, а много потърпевши не успяваха да изплатят дълговете си и така изгубиха домовете си, пише в свой анализ германският Die Welt.

Сега историята изглежда се повтаря. През последните години Швейцарската национална банка бе обвързала валутата на страната към еврото. В същото време лихвените проценти от дълго време насам са на мечтано ниско ниво. Швейцарските държавни облигации, които също са от значение за жилищните кредити, в момента имат възвращаемост от 0,15% за десетгодишните облигации.

Подобни ниски лихви, разбира се, няма никъде в Източна Европа, и затова много източноевропейци отново решиха да възползват от това и да вземат заеми в швейцарски франкове заради тези ставки.

Сега обаче, след като Швейцарската национална банка отмени фиксирания таван, цената на франка се повиши драматично в рамките на минути, не само спрямо еврото, а срещу всички валути. Полската злота и унгарският форинт се обезцениха рязко. Това ще направи по-трудно изплащането на кредитите за тези клиенти, които имат заеми във франкове.

Реакциите не закъсняха. В Полша в четвъртък обменният курс за швейцарския франк почти задейства паника. Защото предизвиканият от решението на швейцарската централна банка ръст на франка ще се окаже твърде скъп за около 700 000 домакинства в Полша, които имат ипотечни кредити в швейцарски франкове.

Като цяло около 40% от ипотечните кредити в Полша са взети в швейцарски франкове. По данни на полската агенция за финансов надзор общата им сума възлиза на около 31 млрд. евро. В Хърватска засегнати са около 60 000 кредитополучатели, които трябва да връщат сключени във франкове кредити, съобщи местният съюз на кредитополучателите Franak.

Но най-висок е делът на кредитите в швейцарски франкове в Унгария. Въпреки това обаче там от ноември 2014 г. кредитополучателите имат право да конвертират своите заеми в унгарски форинти. Всеки, който все още не е направил това, сега ще побърза да го стори.

Поляците не могат да се възползват от такава мярка. Въпреки това съвсем различна група клиенти спрямо тази в Унгария е засегната там от сегашния проблем, тъй като в Полша тази стопанска дейност на банките е много по-регулирана. Кредитите са предоставяни най-вече на сравнително заможни собственици на имоти. Според редица експерти те ще могат да поемат значително по-спокойно едно поскъпване на франка.

Все пак повечето специалисти са на мнение, че през следващите няколко дни швейцарският франк ще загуби поне малко от ръста си. Ако обаче това не се случи, може да се очаква, че Националната банка на Полша може да се откаже от планираното понижение на основния лихвен процент, което искаше да предприеме, за да укрепи своята собствена валута – злотата.

Австрийската банка Erste Group, която е силно ангажирана в Източна Европа, заяви междувременно, че не очаква проблеми за унгарското си дъщерно дружество след силното поскъпване на швейцарския франк. „Това няма да окаже влияние върху обществото. Въпреки това всички ще зависи от това как ще се развият обменните курсове през следващите дни и седмици“, поясняват от банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *