ОИСР: Правителствата трябва да забавят свиването на дълговете си

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова държавите членки да удвоят усилията си за насърчаване на растежа, като предупреди, че световната икономика е изправена пред различни перспективи и месеци на нестабилност на валутните курсове.

В своята оценка на тенденциите, която предшества насрочената за следващата седмица среща на Г20 в Бризбейн, базираната в Париж организация призова за различна комбинация от фискална политика, парична политика и структурни реформи за повишаване на търсенето в краткосрочен план. Според ОИСР по този начин може да се подобри и по-дългосрочната перспектива за просперитет, предава Financial Times (FT).

Според организацията правителствата трябва да забавят усилията за намаляване на държавния дълг, което е единият крак на „трикрако столче“, за да се подобри растежа.

Очертавайки прогнози за растежа, подобни на тези на Международния валутен фонд от миналия месец,ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 3,3 на сто през тази година и с 3,9 на сто през 2016 г. Според експертите обаче съществува все по-голям риск от стагнация в еврозоната.

Очакваното покачване на лихвените проценти в САЩ в някакъв момент през следващата година, съчетано с разхлабването на политиката в Япония и Европа, „е сигурно, че ще доведе до смущения“ според Катрин Ман, новият главен икономист на ОИСР.

„Няма съмнение, че ще има по-сериозна нестабилност и волатилност на валутните курсове и в развиващите се икономики, тъй като инвеститорите препозиционират портфейлите си“, заяви тя.

Ман добави, че на фона на тези потенциално трудни обстоятелства САЩ показва стабилно възстановяване, докато Япония, еврозоната и някои нововъзникващи пазари изостават. По думите ѝ правителствата трябва да използват наличното време за промяна на фискалната и паричната политика и осъществяване на нужните структурни реформи.

В интервю за FT в навечерието на публикуването на доклада на ОИСР, тя каза: „Паричната политика, фискалната политика и структурните реформи са трите крака на едно столче и ние се нуждаем от трите крака, за да сме стабилни“.

ОИСР обикновено настоятелно призовава правителствата да намаляват държавните си задължения. Въпреки това Ман посочи, че един по-гъвкав подход е оправдан, за да се засили доверието, за което по думите ѝ е възможно дори използването на фискални стимули.

„Ние сме в позиция, в която рискът от забавения растеж означава, че трябва да се предприемат всички налични решения, особено в Европа“, каза тя, призовавайки Германия да увеличи публичните инвестиции. Според Катрин Ман други страни, в това число Франция и Италия, не бива да намаляват техните дефицити твърде бързо.

„Ситуацията в Европа е деликатна. Глобалната икономика е по-стабилна, но тя не може да се счита за здрава, ако Европа не е част от уравнението“, коментира главният икономист на ОИС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *