Около 16 млн. лв. е получила от продажби на свещи родната църква през последната година

Около 16 млн. лева е прибрала от продажби на свещи Българската православна църква през последната година.Приходите й от тази дейност са се увеличили значително, като за 18 месеца продажбите са нараснали с цели 100 тона. Това се случва, след като Светият синод успя да ограничи продажбата на нелегални свещи в храмовете. Допреди 2-3 години родните духовници редовно констатираха, че в цялата страна се печелят милиони от продажбата на свещи ментета – такива, които не са произведени в официалната свещоливница на Българската православна църква.

Именно, за да се ограничи потреблението им, Светият синод въведе специален знак на своите изделия. На всяка една от тях присъства печат „БПЦ“. По този начин самите миряни започнаха да контролират продажбите на свещи в страната. Щом видят някоя без този печат и сигнализират на висшите духовници.

По думите им всеки месец от официалната свещоливница излизат средно от 35 до 40 тона свещи, като по Коледа и Великден цифрите могат да са и значително по-големи. Това са количества само при парафиновите изделия. За восъчните бройки са незначителни и там печалбата е много по-малко.

Всеки храм в страната дава заявка за нужното му количество за месец. Изкупната цена на 1 кг парафинови свещи, независимо от големината, е 4.50 лв. Разликата в пакетите по видове е само в размерите и бройките на изделията. Така например в опаковката с най-малките свещи има 400 от тях, а при най-големите бройката може да спадне до 50.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *