Около 2.5 млн. българи живеят извън страната и нямат българско гражданство

„Голяма част от нашите сънародници искат българско гражданство по различни причини – някои искат да се преселят тук, други виждат, че то става все по-силно и може да им осигури защита, трети просто искат да умрат като българи. Някои искат да живеят и работят в Европа“, заяви министърът, отговарящ за българите в чужбина, Божидар Димитров. Той увери, че новият закон ще ликвидира възможността да се появи корупция и рязко ще ускорят процеса за получаване на българското гражданство.
С промените се въвежда едногодишен срок, в който молителите да получават ясен отговор дали получават разрешение за българско гражданство. Досега молбите се подаваха през т.нар. брокери. Сега това ще става лично с явяване в българско консулство или в министерството на правосъдието в България.
От 2002 г. са подадени 114 508 молби за българско гражданство. От тях 48 хил. са с положителен отговор, а 10 хил. са отхвърлени. Остават за разглеждане 54 хил. молби, които могат да бъдат обработени до една година. През последните 6 месеца процесът за разглеждане на молби е ускорен двойно, но това не е достатъчно. Заради това министърът предложил още 10 – 15 души да бъдат назначени в различни ведомства за тази дейност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *