Турция се опари от генно модифицираните храни

Пазарните проучвания на руски и западни специалисти показват, че и в Русия и в ЕС потребителите са настроени крайно негативно към храни със съдържание на ГМ компоненти. ГМО засягат не само растениевъдството но и животновъдството, не случайно Турция (вече опарила се от ГМО културите) се отказва от ГМО културите. Те съсъпват износа на Турция за ЕС и Русия на месо и месни продукти. Нашата съседка се опитва да излезе отново на тези переспективни пазари като възтонови имиджа на продукцията си.
Правителството на южната ни съседка, се стреми да ограничи вноса на генно модифицирани суровини, в това число и компонентите на фуражни смески, използвани в рецептурите за пернатите. (виж. „Турция възстанови забраната за внос на генетично модифицирани суровини” 14.01.2010 г.)

А ние какво правим, дали новите управници са наясно?
В Германия, например, дори в пиковият момент на финансовата и икономическа криза, потребителите декларираха, че са склонни да ограничават другите разходи, но не и средствата, отделяни от домакинствата за покупка на качествени хранителни стоки, в това число меса, а най-вече плодове и зеленчуци. Тези настроения са още по-категорични, когато става дума за детската храна.
Вероятно тук е мястото да си зададем въпроса, как при тези тенденции ще се развива нашия износ ако от досегашния Закон за генетично модифицираните организми отпадат текстовете, които забраняват освобождаването в околната среда и пускането на пазара на генно модифицирани тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.
Производителите на месо в Турция също страдат от ГМО културите
Поизводителите на птиче месо в ЕС с безпокойство коментират слуховете, циркулиращи в търговските среди на Запад за намеренията на Турция да изнесе големи количества птиче месо за руския пазар. В края на миналата седмица тези информации бяха потвърдени и от руската страна. Според прессекретаря на Россельхознадзор (Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол) Алексей Алексеенко, неговата организация вече изпрати на турските власти за съгласуване проекта на ветеринарен сертификат за доставка на птиче месо за Русия. „Това е направено предвид колосалната заинтересованост на турската страна в доставките на птиче месо в Русия и вследствие на достатъчно благоприятната епизоотична обстановка в тази държава”, коментира Алексеенко пред журналистите. От Россельхознадзор припомниха също добрата практика на сътрудничество с Турция в търговията с плодове и зеленчуци.
Алексеенко изтъкна, че в миналото между Русия и Турция имаше сериозни проблеми при доставките на растителна продукция, но „след поредица от преговори и инспекции, нашите турски колеги в доста кратки срокове успяха да изградят система, гарантираща безопасност, и да създадат в страната мрежа от специални лаборатории, която контролира износа на плодове и зеленчуци за Русия”. Руските експерти са на мнение, че „ако турската страна действува също така оперативно и по отношение на организацията на експортния контрол при износа на птиче месо, то турските производители имат шансове за излизане на руския пазар”.
Съгласно данните на „Poultry International” производството на птиче месо в Турция през последни 15 години отбеляза стремителен ръст от 417 хил. тона до 1,26 млн. т през 2009 г. На 12 януари турският „Today’s Zaman” публикува предварителни данни на Асоциацията на производителите на птиче месо в Турция ( Poultry Meat Producers and Poulterers Association – BESD-BiR) според, които през 2009 г. производството нарасна с 3-5% спрямо 2010 г., а през 2010 г. се очертава увеличение с нови 5 на сто. Poultry International, пък цитира мнението на специалисти, че към 2018 година Турция вече може да произведе близо 2,8 млн. т птиче месо, което е двойно повече от обема, прогнозиран за Тайланд.
През периода 2006-2009 г. износа на птиче месо от Турция нарасна двойно от 38 хил. тона до 80 хил. т. Предварителните данни за 2009 г. сочат ръст на износа с близо 20 на сто, спрямо предходната година, а прогнозата за 2010 г. предвижда увеличение на експорта с нови 20% до 95 хил. т. След 2010 г. турският експортен потенциал ще продължи да се увеличава стремително и през 2018 г. се очаква да възлезе на 463 хил. т – близо пет пъти (!) повече отколкото през 2009 г. (По данни на: BESD-BiR, Poultry International, FARRI, Интерфакс, Today’s Zaman, ZMP, AgroNews).

Мая Асенова, farmer.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *