Около 3 млн. лева е загубата на „Топлофикация София“ от газовата криза през януари

Около 3 млн. лева е загубата на „Топлофикация София“ от газовата криза през януари поради преминаването на работа на мазут. Това е казал днес на заседанието на парламентарната комисия по енергетика, където е извикан за изслушване, изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски, цитиран от БТА.
По думите му преминаването на работа от един режим на друг е довело до промяна в себестойността на произведената енергия. Ако дружеството е работело през януари само на природен газ, е щяло да похарчи 72,2 млн. лева за газ, а при настоящата ситуация то е платило за газ 56,2 млн. лева.
В същото време обаче е купен мазут за близо 15 млн. лева, което означава, че разходите за гориво са с около 1 млн. лв. по-малко.
За подгряването на мазута обаче е употребена допълнителна електроенергия на стойност 338 хил. лева. От променливите разходи столичната Топлофикация има негативен резултат от 1,3 млн. лева, е обобщил Милевски.
Той е казал още, че постоянните разходи също са се увеличили. По-конкретно, разходите за персонал са нараснали с близо 130 хил. лева заради положения допълнителен труд, а около 133 хил. лева са дадени за ремонти заради внедряването на мазута като гориво.
Дружеството е закупило заради използването на мазут и допълнително квоти за вредни емисии на стойност 1,13 млн. лева, е съобщил Милевски, така че общо при преминаване на работа на режим от газ на мазут загубата е близо 3 млн. лева, е обобщил той.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *