Преглед на печата 05.03.2009 г.

Водещата тема за вестник „Дума“ е опасността от втора газова криза. Изданието цитира прогноза на енергийния министър Петър Димитров и коментира, че топлофикационните дружества вече имат готовност за нова екстремна ситуация.

В днешното издание на „Дневник“ ще видите и снимка на спецакцията, при която по заповед на президента на Украйна Виктор Юшченко командоси от службата за сигурност нахлуха вчера в офисите на енергийния монополист „Нафтогаз“, за да разследват престъпна група за кражба на газ.

„Новинар“ предупреждава, че в неделя можем отново да се окажем без газ, заради нерешения финансов спор между Киев и Москва. Една от превантивните мерки, които нашата страна предприема, е да увеличава количествата газ в хранилището в Чирен. Според „Булгаргаз“, няма официална информация за ново спиране на синьото гориво.

„Стандарт“ съобщава, че румънски фирми се спасяват у нас от кризата, тъй като разходите за бизнес в България са двойно по-ниски. Според вестника, и мултинационални компании от Гърция планират изцяло да се преместят в България, заради ниските заплати и по-изгодните данъци и осигуровки.

„Източна Европа се опълчи на черните прогнози на Запада“ – това е водещото заглавие за вестник „Сега“. В декларация декларация Чехия, Словакия, Полша, България, Румъния и Унгария призовават да спрат спекулациите и мрачните прогнози на западните банки за очаквани катастрофални загуби, които оказват пагубно влияние на целия континент. Предприетата съвместна акция от тези шест страни, за защита на финансовата им стабилност, е определена като безпрецедентна.

В същото време вестник „Пари“ коментира, че според актуални данни на Националния статистически институт, промишлеността пада в прегръдката на рецесията. Посочва се, че от май до септември миналата година стойността на общия показател на бизнес-климата е намалявал средно с по един пункт месечно, а само през октомври се е понижил с 4,6 пункта, най-големият месечен спад от две години насам.

На първата страница на „Класа“ четем, че световните фондови пазари вече са тръгнали нагоре. Вестникът съобщава и за евентуално ново глобално споразумение за стабилизиране на банковия сектор, като се позовава на британския премиер Гордън Браун.

„Кадрите, заснети с камерите за видеонаблюдение, вече ще бъдат признавани за доказателства в съда“, пише вестник „Монитор“ и посочва, че вътрешният министър Михаил Миков внася такива законодателни промени в Народното събрание.
Ключовата новина за в. „Труд“ е забрана за пътуване в чужбина на земеделския министър Валери Цветанов, с изключение на регулярните заседания на аграрните министри в Брюксел, издадена от премиера Станишев. „Труд“ се позовава на свои неназовани правителствени източници.

От „24 Часа“ научаваме как 3 месеца преди изборите депутати се преквалифицират и царски хубавици се редят на опашка за дипломатически постове.

БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *